naar top
Menu
Logo Print

Eurofinish+Materials kijkt terug op succesvolle eerste editie

Beurs krijgt een vervolg in 2020 in Nederland

Op 15 en 16 mei 2019 organiseerden VOM en Mikrocentrum voor de eerste keer samen de vakbeurs Eurofinish+Materials in de Brabanthal in Leuven. Met ruim 1.200 bezoekers en 375 experts namens de 130 exposanten kijken beide organisaties terug op een geslaagde eerste editie. Ook zijn er al volop nieuwe ideeën om het evenement verder uit te bouwen voor de tweede editie in het voorjaar 2020 in Zuid-Nederland.
Beursorganisatoren Veerle Fincken (VOM) en Timo van Leent (Mikrocentrum): “Voor het eerst in de Benelux vond een vakbeurs plaats waar alle stappen binnen deze waardeketen afgedekt worden. Van design en materiaalkeuze tot en met analyse, het verbinden van materialen en oppervlaktebehandeling. We gaan zelfs verder. Op Eurofinish+Materials 2019 beperkten we ons niet enkel tot de oplossingen zoals we die vandaag de dag kennen, maar legden we ook focus op de innovaties van morgen.”
De meerwaarde voor exposant en bezoeker zit vooral in de combinatie van innovatieve demopleinen, een uitgebreid congresprogramma, side events, de coating- en materialendoktoren, netwerkmogelijkheden zoals de internationale Meet & Match en natuurlijk de aangename en inspirerende sfeer van een tweedaags evenement in de innovatieve onderzoeks- en hightech-regio Leuven.
Fincken en van Leent zijn unaniem: “Onze twee vakbeurzen samen organiseren was de juiste keuze. We zien veel enthousiasme bij de exposanten omwille van de diverse mogelijkheden die zij krijgen om demonstraties te organiseren en presentaties te geven. Verschillende exposanten pakken dit trouwens samen aan en dat is voor de bezoeker echt een meerwaarde.”
De tweede editie vindt plaats in het voorjaar in Zuid-Nederland. Ook dan staan de onderwerpen ‘materialen’, ‘analysetechnieken’, ‘verbindingstechnieken’ en ‘oppervlaktebehandelingen’ weer centraal. Meer informatie is binnenkort te vinden op www.eurofinish.be of www.materials.nl.

VAN MATERIAALKEUZE TOT GEREALISEERD PRODUCT

Mikrocentrum en VOM slaan handen ineen voor Materials+Eurofinish

Elke dag zijn er op tv meerdere kookprogramma's te zien die allemaal volgens eenzelfde scenario verlopen. De chef-koks maken stap voor stap met de juiste ingrediënten het lekkerste gerecht klaar, om dan uiteindelijk de creaties te tonen zoals die worden geserveerd. Geen enkele regisseur haalt het in zijn hoofd om deze laatste sequentie weg te laten of alleen maar de eindafwerking te presenteren, zonder de voorgaande bereidingsstappen. Met deze metafoor kondigen Mikrocentrum en VOM de samenvoeging van de vakbeurzen Materials en Eurofinish aan, wat de organisatoren zelf een logische keuze noemen.

SYNERGIE

Jullie organiseerden materials en eurofinish voorheen als twee aparte beurzen. vanwaar de samenvoeging?

Veerle Fincken (VOM) en Timo van Leent (Mikrocentrum) slaan voor de volgende edities van Eurofinish en Materials de handen ineen

Veerle Fincken (VOM) en Timo van Leent (Mikrocentrum) slaan voor de volgende edities van Eurofinish en Materials de handen ineen 

Timo van Leent: “Wij van Mikrocentrum, de Nederlandse kennis- en netwerkorganisatie voor de maakindustrie, hebben met Materials een sterke focus op de rol van materialen in het succes van een product. Wij willen op onze beurs de hele keten aan bod laten komen. Dat start bij de juiste materiaalkeuze en het karakteriseren ervan, maar het gaat evenzeer om de juiste verbindingen en oppervlaktebehandelingen. Met name op dit laatste vlak zien we ook vele ontwikkelingen. Logisch dus dat we voor de komende editie de samenwerking opzochten met VOM, de Belgische Vereniging voor Oppervlaktetechnieken van Materialen, die op haar beurt professionals verbindt die actief zijn in oppervlaktebehandelingstechnieken."
Veerle Fincken: “Daar waar Materials eindigt, begint Eurofinish. Op de snijlijn ontstaan duurzame ontwerpen en nieuwe ideeën. Beide vakbeurzen helpen de bezoekers om die ontwerpen en ideeën concreet vorm te geven. Op Materials kunt u een succesvol product bedenken en het vervolgens op Eurofinish laten coaten."

CENTRALE PLEK

Er is die inhoudelijke synergie, maar het gaat dus ook om een Belgisch-Nederlandse samenwerking. Wat zijn de voordelen daarvan?

Van Leent: “Beide beurzen vinden gelijktijdig plaats in de Brabanthal in Leuven, waar we met dit Benelux-event de Nederlandse en Belgische markt zullen verbinden. De samenwerking biedt specialisten uit beide landen dus de uitgelezen kans om elkaar op een centrale plek te ontmoeten."

Fincken: “Dit geldt overigens niet alleen voor materiaalkundigen of onderzoekers, maar ook voor productontwikkelaars, productdesigners, engineers, R&D'ers, productiemedewerkers en specialisten in bv. onderhoud, constructie, automotive, transport en machinebouw."

PRAKTISCH

Wanneer?

woe 15 mei 2019 - 10.00 tot 18.00 uur
don 16 mei 2019 - 10.00 tot 18.00 uur

Waar?

Brabanthal, Leuven

Tarief?

Gratis toegang

Meer info En gratis inschrijven:

www.eurofinish.be
www.materials.nl

EXPOSANTENPROFIEL

Bedrijven en organisatiesmet expertise in:

  • Materialen
  • (Design)softwareleveranciers
  • Oppervlaktebehandelaars
  • Leveranciers van chemie, verf,poeders en hulpstoffen
  • Leveranciers van meet- en coatingapparatuur
  • Leveranciers van verbindingstechnieken(lijmen, lassen, solderen en mechanisch)
  • Leveranciers in analysetechnieken
  • Kennis- en onderwijsinstellingen
  • Consultants en adviseurs

Het is voor het eerst dat er in de Benelux een vakbeurs plaatsvindt waar alle stappen binnen het productieproces worden afgedekt

PRIMEUR

Kortom: waarom moeten we zeker aanwezig zijn op deze dubbelbeurs?

Van Leent: “Tijdens Eurofinish + Materials 2019 zijn alle spelers van het productieproces aanwezig. Welk materiaal er wordt gekozen als bouwsteen voor uw product, is cruciaal voor de kwaliteitsgarantie. Hoe het oppervlak van dit materiaal behandeld wordt, is minstens zo belangrijk. Een goede kwaliteit vloeit niet voort uit een van deze spelers, maar uit een samenwerking tussen alle spelers. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar waar zijn onze auto's, machines en smartphones zonder een goede, sterke basis én afwerking? Achter deze vanzelfsprekendheid zit een wereld vol technieken en uitdagingen!"
Fincken: “Het is voor het eerst dat er in de Benelux een vakbeurs plaatsvindt waar alle stappen binnen deze waardeketen worden afgedekt. Op de beursvloer beperken we ons overigens niet tot de oplossingen van vandaag, maar komen ook de innovaties van morgen aan bod. Ook in het uitgebreide congresprogramma en op de demoruimtes ervaar je hoe de ontwikkelingen binnen dit vakgebied constant in beweging zijn, letterlijk en figuurlijk."

 

 CONGRES

Kunnen jullie alvast een tipje van de sluier lichten over die lezingen?

Van Leent: “Vanuit de exposanten, kennis- en onderwijsinstellingen worden ook diverse lezingen verzorgd. Die passen binnen de pijlers materialen, analysetechnieken, verbindingstechnieken en oppervlaktebehandelingen, maar er komen ook actuele aanpalende onderwerpen aan bod. Denk aan circulaire economie, hergebruik, 3D-printen en ontwerp."

Er is ook sprake van een meet & match?

Fincken: “Die internationale b2b-matchmaking organiseert Enterprise Europe Network in samenwerking met het Mikrocentrum, VOM en RVO.nl tijdens de beurstweedaagse. Het doel van dit event is opnieuw om relevante contacten te vinden in de gehele sector."

EUROFINISH-MATERIALS

EUROFINISH-MATERIALS

KAPELDREEF 60
3001 HEVERLEE
+3216401420
-