naar top
Menu
Logo Print

WANNEER 3D-PRINTEN ÉCHT SERIEUS WORDT

Straalmachine van Rösler ondersteunt RapidCenter

Het RapidCenter in Houten is volledig ingericht op het (snel) vervaardigen van kunststof en metalen producten middels 3D-printen. Omdat zowel het aantal opdrachten als de seriegrootte gestaag toeneemt, investeerde het bedrijf onlangs in een straalmachine van Rösler. Hiermee is het niet meer nodig de producten handmatig af te werken, maar wordt de gewenste oppervlaktekwaliteit automatisch tot stand gebracht. Het eindresultaat is een constante, hoge kwaliteit in een achtste van de normale nabewerkingstijd.

 

3D-printen is een typische techniek die zich de laatste jaren enorm heeft ontwikkeld. Waar het 25 jaar geleden werd geïntroduceerd als een handige manier om een prototype te maken, is het inmiddels uitgegroeid tot een serieuze productietechniek waarmee specifieke markten succesvol worden bediend. Vaak sneller en goedkoper dan frezen of spuitgieten.

 

VAN ENKELSTUKS NAAR KLEINE SERIES

Laagje per laagje

Floris Stam bij de HP Jet Fusion 4200 3D-printer in het RapidCenterDiverse vormen van afwerkenHet vier jaar geleden opgestarte RapidCenter produceert in principe elke seriegrootte middels 3D-printen. Binnen de eigen muren gaat het hoofdzakelijk om enkelstuksfabricage en kleine series terwijl de grote series worden uitbesteed aan geselecteerde partners. Voor het eigen printwerk beschikt het bedrijf over een indrukwekkende, 6 meter lange HP Jet Fusion 4200 3D-printer. Deze machine met postprocessing beschikt over een grote productieruimte waar met behulp van warmte (infraroodlicht), producten laagje voor laagje uit polyamide worden opgebouwd. Wanneer het product gereed is, wordt het warm uit de printer gehaald en kan elders afkoelen terwijl in de machine het ongebruikte poeder wordt afgezogen en hergebruikt voor een volgend product.

Nabewerking

Het type nabewerking is vervolgens afhankelijk van de klantwens. Gaat het om een prototype waarvan alleen de werking moet worden getest, dan zou het product direct na het printen gereed kunnen zijn. Alleen het overtollige poeder moet nog worden verwijderd. In veel andere gevallen worden er echter nog eisen gesteld aan de oppervlakteruwheid waarbij ook esthetische eisen - de look & feel - aan de orde kunnen zijn.

 

HANDMATIG IS GOED, AUTOMATISEREN IS SNELLER

Vier uren nabewerking per dag

Info RapidCenterDeze nabewerking werd voorheen handmatig gedaan. Afhankelijk van de eisen van de klant werd het oppervlak handmatig gereinigd en in een machine verder bewerkt tot aan polijsten toe. “We komen nu echter in een periode waar het aantal klanten en producten toeneemt maar ook de seriegroottes groeien", vertelt Product Manager Floris Stam van RapidCenter. “Dit heeft direct gevolgen voor de hoeveelheid nabewerkingen. Waar we voorheen een beperkt aantal uur per week nodig hadden voor nabewerken, liep dat op een gegeven moment op tot bijna vier uur per dag. Een situatie die in het kader van 'groei' niet gewenst is, dús zochten we een manier om dit proces te automatiseren."

Automatische nabewerking

Uiteindelijk kwam RapidCenter uit bij Rösler. Een familiebedrijf met een Duitse moeder waar inmiddels de derde generatie aan het spreekwoordelijke roer staat. Bovendien een machinebouwer die al snel de focus legde op het reinigen en (glij)slijpen van oppervlakken en tegenwoordig ook het vizier richt op de toenemende mogelijkheden in het nabewerken van 3D-geprinte producten. In overleg koos RapidCenter uiteindelijk voor de straalmachine RSKI 1000-3D. Een machine die speciaal is ontwikkeld voor het nabewerken van 3D-printproducten en flexibel is met betrekking tot de afmetingen, geometrie en het gebruikte materiaal van deze producten.

 

WERKING

Opstart

De straalmachine is opgebouwd uit een door een elektromotor aangedreven korf in een robuuste behuizing. In deze korf worden de te bewerken producten gedaan waarna deze - via een beveiligde roldeur aan de voorzijde van de straalcabine - in de cabine wordt geplaatst.

Diverse vormen van afwerken

De optimale instelling

Vervolgens maakt de operator via het bedieningspaneel van de schakelkast de bijhorende instellingen. Wat precies de goede instellingen zijn, is deels een kwestie van ervaring en bij nieuwe producten: proberen. Inmiddels heeft het RapidCenter al zoveel ervaring opgebouwd dat deze optimale instelling al snel is gevonden. Zo wordt onder andere een straalmiddel gekozen waarvan het type afhankelijk is van het straalprincipe (natstralen, injectorstralen, drukstralen, etc.), het product (materiaalsoort en geometrie) en de gewenste bewerking. Tevens wordt de werkdruk (perslucht) ingesteld, het toerental van de korf, de procesduur, de afblaas-, de nalooptijd voor een stofvrije omgeving en eventueel een toe te voegen vloeistof.

Het eigenlijke proces

Na het maken van de instellingen en het sluiten van de roldeur gaat de trommel draaien en zorgt het straalmiddel (werkend volgens het injectorprincipe) voor het verwijderen van het poeder en het bewerken van het oppervlak. Het verwijderen van het stof gebeurt bij alle producten terwijl het verbeteren van de oppervlaktekwaliteit optioneel is. Het verwijderde stof wordt uiteindelijk afgezogen via een ruim bemeten filter naar een stofopvangbak.

 

OPBOUW

Constructie

Om de werkzaamheden rondom de machine efficiënt en veilig te laten verlopen, is de cabine opgebouwd uit een solide en profielversterkte staalplaat met een dikte van 3 mm. Verder is de trommel goed toegankelijk door een beveiligde toegangsdeur aan de voorzijde die bovendien is uitgevoerd met een groot kunststof venster aan de binnenkant (uitwisselbaar) en een glazen venster aan de buitenkant. Hiermee houdt de gebruiker altijd een goede kijk op het proces dat zich binnenin afspeelt wanneer manueel met de straalcabine wordt gestraald.

Zowel handmatig als automatisch stralenRSKI 1000

Kenmerkend zijn verder de flexibele pistoolhouder met draaikorf en de mogelijkheid om zowel handmatig als automatisch te stralen met behulp van één of juist meer straalnozzles van slijtvast boorcarbide.

Efficiëntie & veiligheid

Bert van den Boogaard, productspecialist bij Rösler: “Ook een veilig gebruik van de machine heeft tijdens de ontwerpfase expliciete aandacht gekregen. Naast een robuuste opbouw en een eenvoudig toegankelijke beveiligde roldeur is dit onder meer terug te vinden in het ruim bemeten filter dat zich aan de achterzijde van de machine bevindt en het poeder afscheidt van het straalmiddel zoals glasparels. Dit in combinatie met een luchtdichte cabine voorkomt het dat het stof in de ruimte komt. Niet alleen belangrijk in het kader van de gezondheid van de medewerkers maar zéker zo belangrijk met betrekking tot de ATEX-richtlijn (explosieveiligheid)." De filterpatronen in het filter worden verder automatisch gereinigd en zijn met een teflon coating bekleed. Een materiaal dat bijdraagt aan een eenvoudige reiniging en een langere levensduur.

 

VOORDELEN EN SAMENWERKING

Klaar staan

Floris Stam is zeer te spreken over de samenwerking met Rösler en zeer direct met zijn visie. “We willen als bedrijf zeer snel, zeer goede producten leveren en dat betekent dat je de bijbehorende productieomgeving goed moet inrichten. Met goede, degelijke machines waarop je kunt vertrouwen en een back-up vanuit de leverancier wanneer er eventueel vragen zijn of storingen optreden. Zeker in het geval van het nabewerken van 3D-producten is dit van groot belang. Klanten komen immers juist hier naartoe om op zeer korte termijn hun product te laten maken tegen een redelijke prijs. Klanten hebben dan geen boodschap aan een machine die stilstaat maar verwachten dat we klaar staan. Met hard- en software en de juiste mensen. De aanschaf van de straalmachine een half jaar geleden is wat dat betreft de beste investering van de afgelopen tijd. In plaats van een medewerker vier uur per dag te laten nabewerken, gebeurt dit nu dagelijks zónder mensen binnen een half uur. Een kwartiertje stralen en ongeveer net zo lang nablazen."

Constante kwaliteitDe nieuwe straalmachine in het RapidCenter

“Daarbij komt: wanneer je producten hebt die je met een constante kwaliteit kunt 3D-printen - en dat kunnen wij - heb je ook een constante kwaliteit product dat uit de straalmachine komt en dat is voor ons van groot belang. We bewaren ook bij ieder product de gegevens van zowel de instellingen van de 3D-printer als nu ook van de straalmachine. 
Zeker bij repeat orders levert dit logische voordelen op. Bovendien bewaren we een ijkdeel; dus een product dat voldoet aan de eisen en waarmee we volgende producten kunnen vergelijken."

Degelijk én dichtbij

"Tot slot vind ik het belangrijk om samen te werken met een Nederlandse vestiging. Zodra we de grens overgaan is de kans groter dat ik langer moet wachten op een antwoord. Nu kan ik rekenen op een snelle reactie én profiteren van Duitse degelijkheid die eenvoudig te bedienen is. Rösler heeft ons zelfs de mogelijkheid gegeven de machine eerst bij hen te proberen zodat zij in eerste instantie de juiste parameters konden instellen. Nu staat hij bij ons binnen en doen we het helemaal zelf. Klaar voor de volgende stap", blikt de tevreden zaakvoerder alvast vooruit. 

ROSLER

ROSLER

REGGESTRAAT 18
5347 JG OSS
+31412646600
-