naar top
Menu
Logo Print

Definitieve Europese vrijwaringsmaatregelen staal tegen 4 februari van kracht

Eurofer tevreden, maar waarschuwt voor doeltreffendheid
magazine

De lidstaten hebben de definitieve vrijwaringsmaatregelen van de Europese Commissie inzake staal goedgekeurd.
"De staalinvoer in de EU is in 2018 met een ongekende 12% gestegen. Voor elke drie ton staal die door de Amerikaanse section 232-tarieven wordt geblokkeerd, is twee ton naar de open EU-markt verscheept", aldus Axel Eggert, directeur-generaal van EUROFER. "Het was belangrijk dat de definitieve vrijwaringsmaatregelen door de lidstaten werden goedgekeurd. Die zullen nu tegen 4 februari van kracht zijn. We zijn tevreden over de goedkeuring, maar ook bezorgd dat de vorm van de definitieve maatregelen de beoogde vrijwaringsfunctie ervan zou kunnen ondermijnen", benadrukte hij.
Eggert vindt het daarom belangrijk dat de Commissie de ontwikkeling van de vraag naar staal in de EU nauwlettend in het oog houdt en de verhoging van het tariefvrije invoerquota indien nodig in juli aanpast.
De definitieve maatregelen omvatten een onmiddellijke "versoepeling", waarbij de omvang van het quota met 5% wordt verhoogd - met een verdere versoepeling van 5% in juli 2019 en nog eens 5% in juli 2020, onder voorbehoud van herziening. Dit ondanks het feit dat de vraag naar staal in 2019 naar verwachting slechts met 1% zal toenemen.
"Dat betekent dat de quotaverhoging meerdere malen groter kan zijn dan de toename van de marktomvang, waardoor de EU-producenten moeten vechten om een krimpend marktaandeel", zegt Eggert.
"Hoewel wij de definitieve maatregelen en de overweldigende steun van de lidstaten nogmaals toejuichen, waarschuwen wij ervoor dat de vraag naar staal in de komende periodes nauwlettend in de gaten moet worden gehouden, wil dit mechanisme op de lange termijn doeltreffend blijken", besluit hij.
Wilt u weten hoe de maatregelen tot stand zijn gekomen? Lees dan hier het artikel.

EUROFER

EUROFER

+3227387935
+3227387955