naar top
Menu
Logo Print

Quality Tracking System-project voor staalrollen succesvol afgerond

Publicatie van Europese norm gebeurt dit jaar
magazine

Het ‘Quality Tracking System for Steel Coils’ project van Eurofer werd op 23 januari, na drie jaren van ontwikkeling en implementatie, afgesloten. Het project droeg bij aan de digitalisering van de sector en heeft de ambitie verhoogd om de ‘zero defect vision’ voor gebruikers van platte staalproducten te bereiken.
“Het Quality Tracking System, waarvoor Eurofer bestuursorgaan is, draagt bij tot het verhogen van de algemene resource-efficiëntie van de stalen toeleveringsketen. De oorspronkelijke doelstellingen van het project zijn bereikt na drie jaar van nauwe samenwerking tussen alle belanghebbenden", legt Axel Eggert, directeur-generaal van Eurofer, uit.
Platte staalproducten, zoals platen, worden vaak als rollen aan klanten geleverd. Die zijn gemakkelijker te transporteren, omdat enkele honderden meters staal in een relatief compacte lading kan worden vervoerd. Staalrollen kunnen echter geïsoleerde kwaliteitsproblemen hebben op punten in hun lengte. Deze geïsoleerde gebreken kunnen de processen van klanten verstoren, omdat afgewerkte onderdelen die de onvolkomenheden bevatten tijdens de kwaliteitscontrole kunnen worden afgekeurd.
Het Quality Tracking System lost dit probleem op door gebruik te maken van unieke ‘1D’-barcodes die automatisch en regelmatig – meestal elke meter – langs de rol worden gedrukt.
De kwaliteitsinformatie, gesynchroniseerd met de barcode, geeft de positie van een fout aan. De inhoud van de gegevens is gestandardiseerd. Die stellen staalgebruikers in staat om dat deel van de rol tijdens hun processen te vermijden. Dit betekent dat een gebruiker automatisch een deel van het staal op de blankeer- of stanslijn kan weigeren.
Het Quality Tracking System is voorgelegd aan de Europese normalisatie-instelling CEN. De publicatie van de Europese norm wordt verwacht in 2019.

EUROFER

EUROFER

+3227387935
+3227387955