naar top
Menu
Logo Print

Tijdelijke importmaatregelen staal in februari definitief

Brexit brengt zoektocht nieuwe afzetmarkten teweeg
magazine

De EU-commissie zal naar verwachting medio deze maand  besluiten de in 2018 tijdelijk ingevoerde importmaatregelen voor staal per februari om te zetten naar definitief, waarbij deze zullen gelden tot 2021. De importhoeveelheden zullen per kwartaal, per product en per exportland vastgesteld gaan worden met uitzondering van warmgewalste rollen. Dat laatste is echter opmerkelijk want veel staalfabrieken wijzen op de recente export van warmgewalste rollen door Turkije en verwijten dat land de prijzen binnen Europa onnodig onder druk te hebben gezet. Ander exporteurs naar Europa, zoals Rusland en Oekraïne hebben in navolging van Turkije eveneens lagere prijzen aangeboden, maar deze bleken niet zoveel te storen.
De meeste Europese fabrieken hebben op dit moment redelijk goed gevulde orderboeken en zijn enorm stug bij de prijsonderhandelingen. Zij hebben inmiddels wel hun strategie aangepast, want vorige maand wilden zij nog een verhoging, maar nu is men tevreden met een prijsvoortzetting of een reductie tot maximaal €15.

Voor de staalmakers is de wetenschap dat het importeren van staal door de striktere import-heffingen nog lastiger wordt dan voorheen een geruststellende gedachte. Grotere verbruikers als de automobielindustrie, producenten van koudband en profileerbedrijven daarentegen hebben juist hun zorgen geuit bij de Europese Commissie. De verwachting is echter toch dat de importheffingen (safeguards) zullen worden aangenomen zoals ze eind vorig jaar werden voorgesteld.

De Brexit is een ander zorgpunt. Enkele autofabrikanten in het VK kondigden productiebeperkingen aan, waardoor toeleveranciers nieuwe afzetmarkten zoeken. Staal uit het VK zal zonder importtoeslagen naar de EU te exporteren zijn, maar bewerkt materiaal, bv. auto’s, wordt wel belast. Dat kan leiden tot meer concurrentie binnen de EU, terwijl men daar zelf al worstelt met de nieuwe testmethodes, en de export van auto’s naar de VS wellicht bemoeilijkt gaat worden vanwege mogelijke importheffingen.

NOVIOSTAAL

NOVIOSTAAL

+31246750840
+31243608010