naar top
Menu
Logo Print

VEILINGHUIS NETBID MAAKT VLIEGENDE START IN NEDERLAND

Duitse degelijkheid en een Hollandse handelsgeest

Het Duitse veilinghuis Netbid veilt wereldwijd industriële producten en inboedels en werkt daarbij samen met een groot aantal partijen. Door verschillende ontwikkelingen in Nederland - waaronder veel consolidaties van dit type veilinghuizen - kwam er ruimte vrij om hier een zelfstandige vestiging op te zetten. Aan het hoofd staat Joost de Groot die op 1 januari 2019 officieel van start zal gaan. Een vliegende start, omdat hij onder meer gebruik kan maken van het klantenbestand van grootaandeelhouder Hilco. Tot die tijd wordt er hard gewerkt aan het regelen van allerhande praktische zaken en het organiseren van de eerste veiling voor Torpedo uit Alkmaar.

 

Industriële veilinghuizen veilen producten in opdracht van bedrijven of derde partijen zoals banken en curatoren. In het eerste geval gaat het om een zogenaamde vrijwillige veiling waarbij bedrijven hun machines of inboedel willen verkopen in het kader van bijvoorbeeld verhuizing, stoppen met het bedrijf of verandering van activiteiten. Wanneer een veiling wordt georganiseerd in opdracht van banken of curatoren, is er meestal sprake van een faillissement of executie.

 

MEERWAARDE VEILINGHUIS

Joost de Groot bij een HANKOOK VLC 30/70E CNC-carrouseldraaibankIn beide gevallen biedt een veilinghuis als Netbid belangrijke voordelen ten opzichte van het zelfstandig verkopen van industriële producten. Want natuurlijk kost het geld om een veilinghuis in te schakelen, maar vervolgens heb je ook te maken met een partij die alle kennis en ervaring heeft om de bijbehorende processen in goede banen te leiden in het kader van een maximale winst.
En dat zijn meer processen dan veel mensen denken. Het gaat namelijk niet alleen om de daadwerkelijke verkoop, maar ook om taxatie van de spullen, het transport, de opslag, alle mogelijke vergunningen en juridische zaken die gepaard gaan met bijvoorbeeld de export van producten, de betaling zelf enz. Veilinghuizen hebben de kennis om hiermee op een efficiënte manier en conform de wet om te gaan. Daarbij heeft een veilinghuis een grote hoeveelheid relaties en alle mogelijkheden om daaruit de meest potentiële partijen te filteren én te informeren. Kortom, een veilinghuis neemt alle rompslomp uit handen en zorgt ervoor dat alles op de meest efficiënte manier en conform de wet wordt afgehandeld.

 

VLIEGENDE START

Dit is dan ook precies wat directeur van Netbid Nederland Joost de Groot binnen zijn splinternieuwe bedrijf gaat doen. “Ik kan daarbij min of meer 'een vliegende' start maken", geeft hij aan. “Om direct een stevige voet aan de grond te krijgen in Nederland, heeft het Duitse moederbedrijf namelijk Hilco benaderd als aandeelhouder. Dit bedrijf koopt (complexe) projecten op, neemt hierbij het risico weg van de verkoper en probeert vervolgens deze projecten weer met winst te verkopen. Vanaf 1 januari is dit ook mogelijk via Netbid. Wij op onze beurt hebben door deze samenwerking toegang tot de wereldwijde kopersgroep die verbonden is aan Hilco en kunnen hiermee sneller een eigen database opbouwen.

Eén van de vele machines die geveild gaan worden: EST-TICINO ET-BM-CT CNC-draaibank"Ikzelf heb een technisch bedrijfskundige achtergrond en ben al jaren werkzaam in verschillende takken van het veilingwezen. Ik ken dus de kneepjes van het vak, ben voldoende technisch onderlegd om bepaalde beslissingen te kunnen nemen én weet met de verschillende partijen om te gaan. Want vergis je niet. Wanneer je aan de slag moet met een bedrijf dat failliet is verklaard omdat de eigenaar is opgelicht of op een andere, vervelende manier en buiten zijn schuld niet meer in staat is het bedrijf draaiende te houden, dan spelen niet alleen de euro's een rol."

Tot aan 1 januari is het vooral hard werken om alle systemen en randvoorwaarden te scheppen die nodig zijn om te kunnen starten. Sommige zaken zijn 1:1 over te nemen uit Duitsland, maar er zijn ook voldoende kwesties die bijvoorbeeld juridisch van elkaar verschillen. “Verder zijn er heel veel echt praktische zaken die je moet regelen", geeft De Groot aan. “Het openen van een bankrekening bijvoorbeeld maar ook het oprichten van een stichting voor het beheer van Derdengelden, een Nederlandse website inrichten en het regelen van notarieel toezicht. Hiervoor hebben we in principe drie maanden uitgetrokken, wat betekent dat we eind december volledig in de startblokken staan en in januari echt kunnen beginnen. Het klinkt eenvoudig, maar het kost toch allemaal veel tijd om alles goed en solide op te zetten."

 

VEILING TORPEDO

Naast het regelen van deze praktische zaken is inmiddels een eerste opdracht aangenomen. Het gaat hier om de veiling van een aantal grote machines, bijbehorende gereedschappen en meetapparatuur van het bedrijf Torpedo. Door reorganisatie en overname is hier een overcapaciteit van machines ontstaan die moeten worden verkocht. Hierna heeft Torpedo de mogelijkheid de ruimte opnieuw in te richten. “Het verloop van het beoogde proces is hiermee direct te valideren", zegt Joost de Groot. “Je begint in alle gevallen met een uitgebreid gesprek met de klant om te vragen wat exact zijn wensen zijn. Een belangrijk onderdeel, want de klant is uiteindelijk vooral geïnteresseerd in het financiële eindresultaat maar wij als veilinghuis hebben nog veel meer informatie nodig. De machines moeten bijvoorbeeld getaxeerd worden en wij stellen vragen als: hoe lang hebben machines stilgestaan, hoe oud zijn de machines, hoe zijn ze te transporteren enzovoorts. Wanneer ooit de fabriekshal om een machine is heengebouwd, dan moet je goed nadenken hoe je hem dan nu uit de hal gaat halen en op transport zet naar de nieuwe eigenaar. Kortom: vele praktische zaken waar wij alle ervaring mee hebben, waardoor we feitelijk niets over het hoofd kunnen zien. Alleen dan kun je immers een goed voorstel doen en is de kans klein dat je in een later stadium tegen onverwachte problemen aanloopt."

De machines worden vooraf gereinigd en opgeruimd. Bijvoorbeeld de Zayer 30KM CNC-bedfreesmachineWanneer bedrijven tot overeenstemming zijn gekomen, is het tijd om alle potentiële kopers op de hoogte te stellen van de veiling. Dit gaat door middel van advertenties in relevante vak- en dagbladen, social media, aanschrijven van adressenbestanden enzovoorts. Vervolgens is er een kijkdag waarop iedereen letterlijk kan komen kijken naar alles wat wordt aangeboden. Machines laten draaien of gereedschappen proberen is niet mogelijk. Daarbij staan de machines er in principe 'as is', maar uiteraard zorgt Netbid er wel voor dat alles schoon en netjes is en dat het publiek veilig alles kan bekijken. Na de kijkdag vindt dan de uiteindelijke veiling plaats. Dit gebeurt online waarbij na ieder bod áltijd nog maximaal tien minuten beschikbaar zijn voor een tegenbod.
Joost de Groot: “Het is dus niet zoals bij andere bekende internetveilingen dat degene die 1 seconde voor sluitingstijd nog het hoogste bod doet ook wint. Hier is altijd voldoende tijd om te reageren. Wanneer een machine of ander product is verkocht, is het voor een veilinghuis vervolgens zaak om op de kortste termijn afspraken te maken over de betaling en het ophalen van hetgeen de klant gekocht heeft. En ook in die volgorde: eerst betalen, daarna kun je pas over de spullen beschikken.

Dit betekent dat we als veilinghuis ook in sommige gevallen de kredietwaardigheid van kopers controleren en mogelijk te verwachten problemen inschatten. Bijvoorbeeld bij de export van bepaalde producten naar bepaalde landen. Uiteindelijk mag wettelijk gezien niet alles, en hoewel het niet onze verantwoordelijkheid is, voorkomen we het liefst zo veel mogelijk problemen. Wat dat betreft ondersteunen we kopers ook graag met bijvoorbeeld het regelen van de btw, export, wet- en regelgeving. Alles om het hele proces rondom de verkoop van industriële producten voor alle partijen te optimaliseren."
Alles wat niet wordt verkocht, gaat in veel gevallen uiteindelijk toch wel weg. Niet zelden doen bedrijven die hun gekochte goederen komen ophalen nog een bod op niet verkochte kavels. Vaak zijn het dan producten waar ze niet op hebben geboden of die ze überhaupt gemist hebben in het assortiment, maar waarin ze dan toch geïnteresseerd zijn 'als het er toch nog staat'.

 

OP NAAR 2019

Joost de Groot heeft er zin in. “Werken voor een veilinghuis is gewoon divers en het is absoluut een uitdaging om alle processen soepel naast, na en door elkaar te laten verlopen. Dit gekoppeld aan het werken met vele verschillende mensen maakt mijn dag bij voorbaat onvoorspelbaar."

HILCO INDUSTRIAL ACQUISITIONS

HILCO INDUSTRIAL ACQUISITIONS

JAN VAN GOYENKADE 10
1075 HP AMSTERDAM
+31204700989
-