naar top
Menu
Logo Print

EMS BENELUX EN PM AEROTEC GAAN SAMEN IN ZEE

Ideale samenwerkingspartners op het gebied van CMM

European Metrology Systems (EMS) en PM Aerotec slaan de handen in elkaar. PM Aerotec zocht een manier om zijn meetcapaciteiten uit te breiden op het gebied van coördinatenmeetmachines (CMM). Tijdens een onderzoek naar die uitbreiding voldeed EMS aan alle belangrijke kenmerken voor een ideale samenwerking. Een deel van de samenwerking bestaat uit het maken van product-CMM- programma's en de daarbij horende tooling.

SAMENWERKING

CoördinatenmeetmachineEMS is een van de grootste en meest innovatieve aanbieders van de beste merken van geometrische meettechniek in de Benelux. Daarbovenop kunt u bij het bedrijf terechtvoor onder meer kalibratie van meetmiddelen (BELAC), onderhoud, kalibratie en reparaties van meetmachines, loonmetingen, productscans enzovoort. Ook voor Wenzel meetmachines, Mahr meetsystemen en ruwheidsmeters zit u goed bij EMS. Jarenlange ervaring en knowhow maken van EMS dé oplosser voor meetproblemen. PM Aerotec is een deel van de PM-Groepen heeft drie vestigingen in Nederland. PM Aerotec kenmerkt zich in productie, assemblage, support, wijzigingen en reparaties van machinaal bewerkte onderdelen. Voorts ontwikkelt en levert PM Aerotec producten, samenstellingen en uitrustingen specifiek gemaakt en aangepast voor klanten in de industrie, lucht- en ruimtevaart. PM staat ook garant voor de productie van precisieplaatwerk en de assemblage van elektronische modules voor vliegtuigen.

RENISHAW WENZEL

Tijdens het onderzoek voldeed de combinatie van een EMS-Wenzel CMM met een Renishaw REVO tastsysteem ruim aan de eisen van PM Aerotec. Die eisen waren onder andere snelheid, betrouwbaarheid en bedieningsgemak. De producten van PM Aerotec kenmerken zich door vijfassige bewerkingen met diverse verschillende hoeken en diepe kamers tot wel 500 mm die met zowel korte als lange tasters gemeten moeten worden.De bereikbaarheid, (repeteer)nauwkeurigheid, tastdruk en flexibiliteit van de korte en de lange taster zijn hier van uiterst belang. In diverse testen werd aangetoond dat de nauwkeurigheid, die door de leverancier werd aangegeven, ruim voldeed. Het intelligente REVO tastsysteem heeft er ook toe geleid dat de meettijden ten opzichte van het huidige meetsysteem bij Aerotec producten een besparing heeft opgeleverd die oploopt tot maar liefst 48%.

Renishaw scannende meetkopDoor de gekozen afmeting van de Wenzel CMM en de 3D-geprinte tooling is Aerotec nu in staat producten ook onbemand te meten. De tooling is vanuit het productmodel in 3D geprint en is daardoor gekoppeld aan het artikel. Prijstechnisch was die tooling dan ook interessanter dan andere spanmethodes.Dankzij de goede samenwerking met EMS besloot Aerotec te investeren in de combinatie EMS-Wenzel CMM met een Renishaw REVO. Met de Renishaw REVO scannende meetkop is het namelijk niet meer nodig dat alle tasterstanden vooraf moeten worden gekalibreerd. De kalibratie van dit unieke tastsysteem wordt namelijk maar in een stand uitgevoerd. Alle andere tasterposities worden dan automatisch overgenomen. Door de unieke scanfuncties kan vooral in gaten en in complexere werkstukken onder alle hoeken en op alle moeilijk bereikbare vlakken snel en nauwkeurig meetdata worden ontleend.

De meetweg van de taster wordt door de software bepaald en vergemakkelijkt aanzienlijk het maken van programma's. Dit komt omdat de software zelf de meest effectieve tasthoek en meetweg bepaalt.Dat is vooral van invloed bij complexere werkstukken. Voor PM Aerotec levert dat een grote rendementsverbetering op. Na een half jaar zijn Aerotec en EMS dan ook nog steeds zeer tevreden over de samenwerking en het gekozen systeem.

EMS BENELUX

EMS BENELUX

AMERIKALAAN 4
6199 AE MAASTRICHT-AIRPORT
+31437630510
+31433655809