naar top
Menu
Logo Print

GEROBOTISEERD PLASMA- EN AUTOGEENSNIJDEN VAN BUIZEN

Microstep verlegt ook eigen grenzen bij Jan De Nul Group

Een automatisch aangestuurde robot integreren in het portaal van de plasma-autogeensnijtafel om op dezelfde machine zowel vlakke platen als buizen te kunnen snijden? Als het al geen primeur is voor de Benelux en misschien zelfs (ver) daarbuiten, dan hebben we het hier toch minstens over een uitzonderlijke, zeer innovatieve combinatie van hoogwaardige snijtechnologie, een combinatie bovendien die MicroStep nog nooit eerder had uitgeprobeerd. Door dit investeringsproject heeft dus niet alleen de klant, Jan De Nul Group, maar ook de machinebouwer de eigen grenzen verlegd.

plasmasnijden

WERELDSPELER

Er bestaan een aantal bedrijven waarover iedereen wel al eens over heeft gehoord, ook mensen die de Belgische bedrijfswereld en industrie niet van dichtbij volgen. Vaak komt dat door een artikel in de krant of misschien zelfs een item in het tv-nieuws over een doorslaand succesverhaal dat de slagkracht van onze bedrijven in het buitenland illustreert. Met dat kaliber van referentiebedrijf hebben we hier te maken.

De naam Jan De Nul doet wellicht denken aan een megabaggerproject in Dubai of aan het nieuwe Suezkanaal in Egypte. Toch is Jan De Nul Group met hoofdvestiging in Luxemburg meer dan alleen een baggerbedrijf. We onderscheiden vier hoofdactiviteiten: bagger- en maritieme werken, offshorediensten, civiele werken en tot slot milieuwerken. De groep is op een organische manier uitgegroeid tot een wereldspeler, door continu te investeren in die vier hoofdactiviteiten. In 2015 nam Jan De Nul Group nog funderingsexpert Soetaert NV over, ter versterking van de expertise, voornamelijk in de waterbouwkundige en funderingsactiviteiten.

Klanten ontzorgen

MicrostepDe successtrategie wordt door vele pijlers gestut, maar een van de belangrijkste is toch wel het 'ontzorgen van de klant'. Waar vroeger vooral op basis van bestek werd gewerkt, zijn klanten vandaag op zoek naar een oplossing voor hun probleem, en dan nog liefst een totaaloplossing. De multidisciplinaire teams van Jan De Nul Group staan voor een geïntegreerde aanpak: van ontwerp tot uitvoering, met eigen mensen en materieel. Voor sommige projecten komt daar ook de financiering en/of het onderhoud bij. Steeds een creatieve en innovatieve oplossing op maat van de klant. Ter ondersteuning daarvan beschikt de groep over een zeer uitgebreide ontwerp- en engineeringsafdeling, die ten dienste staat van alle vier de activiteitspoten.

Continu investeren

Een minstens even belangrijk onderdeel van de strategie is de keuze om continu te investeren in technologie en materieel. Laten we dit even illustreren aan de hand van de eigen basisvloot. Die bestaat uit niet minder dan 85 schepen, liefst 47 daarvan werden gebouwd en opgeleverd in de periode tussen 2007 en 2013! Je hoeft zeker niet altijd de grootste te hebben, maar in dit geval en voor het soort grootschalige internationale projecten waarvan Jan De Nul Group zijn specialiteit heeft gemaakt, is het een niet te onderschatten troef. De groep kan onder meer uitpakken met de zusterschepen Cristóbal Colón en Leiv Eiriksson, 's werelds grootste sleephopperzuigers met een beuninhoud van 46.000 m³ en een bereik tot 155 m diep, en ook de cutterzuiger J.F.J. De Nul en de steenstortschepen Simon Stevin en Joseph Plateau zijn respectievelijk de krachtigste en de grootste in hun soort.

BAANBREKEND PROJECT

Jose Pyck
José Pycke
Manager Workshops Jan De Nul Group

Het is niet alleen door de grootte van de vloot dat Jan De Nul Group zich van zijn concurrenten onderscheidt, opmerkelijker is dat het bedrijf als een van de enige baggeraars ter wereld zijn schepen en uitrusting zelf ontwerpt én cruciale onderdelen zoals de baggerafsluiters en de zuigkoppen ook zelf produceert en levert aan de scheepswerf. Dat heeft een aantal redenen.

“Ten eerste heb je de levertermijnen zo beter in de hand. Daarnaast is er de factor kwaliteit. Vaak gaat het om behoorlijk complexe onderdelen met een grillige vorm waar heel wat knowhow voor nodig is. We denken dat we de veelal complexe onderdelen nog altijd het best zelf kunnen maken. Bovendien gaat het om kennis die je graag in eigen huis houdt en liever niet uitbesteedt“, vertelt José Pycke, Manager Workshops bij Jan De Nul Group.

In de productieafdeling werken zeventig operatoren. Ze is opgedeeld in een zone voor de materiaalvoorbereiding, een laswerkplaats en een verspaningsatelier dat uitgerust is voor het bewerken van erg grote stukken. De grootste verticale draaibank, bijvoorbeeld, kan stukken aan met een diameter tot 5,5 meter. Het is voor de laswerkplaats dat er door Benelux-dealer Wouters Cutting & Welding een nieuwe plasmasnijmachine van MicroStep werd geleverd.

Vlakke platen

Microstep“Onze oude brandsnijmachine functioneerde nog wel, maar we konden er geen lasafschuiningen mee snijden. Die moesten na het (recht)snijden achteraf nog manueel met een snijbrander of een haakse slijper worden aangebracht, iets wat bijzonder veel tijd kost. De machine van MicroStep heeft daar komaf mee gemaakt“, aldus José Pycke.

Het programma komt automatisch uit de CNC-sturing. Daarenboven beschikt de MG-combi-machine over een roterende snijkop met een traploos bereik van -50° tot +50°. De drie assen (X/Y/Z) worden automatisch gekalibreerd in een volautomatisch kalibreerstation. Elke gemeten mechanische afwijking wordt door de sturing zonder tussenkomst van de operator gecorrigeerd. De eindeloos draaibare plasmasnijkop beschikt over een ingebouwde stootbeveiliging en automatische geïntegreerde hoogtemeting, waardoor de V-, X- en K-naden nauwkeurig worden gesneden. De Kjellberg ContourCut en de bevelcorrectie zijn volledig geïntegreerd in de MicroStep machinesturing.

Voorts wijst Jef Wouters erop dat het bedrijf geïnvesteerd heeft in de meest geavanceerde snijmachine van MicroStep, die dankzij haar spelingsvrije lineaire geleidingen qua dynamiek en acceleratie het maximum haalt uit de fel verbeterde plasmabronnen. Deze machinebouw heeft tal van voordelen, in tegenstelling tot de klassieke machinegeleidingen op rails. Daarenboven werd, in vergelijking met de vorige machine, de stroomsterkte van de plasmabron aanzienlijk verhoogd naar 440 A. Daardoor is de snijcapaciteit ongeveer verdubbeld, van 20 mm naar 40 à 50 mm materiaaldikte. Op de oude machine moest men vanaf 25 mm materiaaldikte overschakelen op autogeen, en dat gaat een pak langzamer.

José Pycke: “We zijn er qua flexibiliteit een stuk op vooruitgegaan. Wat het buizensnijden betreft, is niet alleen ons bereik vergroot, we kunnen nu ook om het even welke vorm snijden“

Buizensnijden

buizensnijdenHet bevelsnijden van vlakke platen heeft MicroStep al een tijdje in de vingers en het is ondertussen al dikwijls standaarduitrusting bij dit type van MG-machines. Werkelijk innovatief en beslist een uitdaging voor MicroStep was echter de integratie van een naakte Mitsubishi robot op het machineportaal voor het automatisch autogeen snijden van buizen met een diameter tot 2.000 mm en 80 mm wanddikte.

De snijbrander, die gemonteerd staat op de robotarm, beschikt bovendien over een geïntegreerde hoogtemeting: als de laserscanner een onrondheid waarneemt, zal de sturing de snijafstand opnieuw automatisch bijsturen, zodat de snijbrander steeds een constante snijhoogte heeft. Om het buizensnijden te verwezenlijken, werd de machine aan de linkerkant voorzien van rollerbeds waarin de buis beweegt, en een manipulator voor de klemming van de buis en de draaibeweging. De hardware tot daaraan toe.

De vertaalslag tussen de output van de MicroStep M-CAM software en de aansturing van de robot, daarentegen, was onontgonnen terrein. M-CAM is een door MicroStep ontwikkelde CAM-software voor het omzetten van 3D- CAD-tekeningen (Stepfiles, IGES ...) naar snijprogramma's. Onder meer snijpaden en aan- en uitlopen worden automatisch toegevoegd. Maar die informatie moet ook nog de robot bereiken, zodat alle bewegingen automatisch door de machinesoftware kunnen worden aangestuurd en de operatoren geen programma voor de robot hoeven te schrijven. Dát is wat dit project uniek maakt. Overigens, om de rookontwikkeling te beperken, snijdt de robot met een autogeentoorts. Het geheel wordt beveiligd door een lichtbeveiliging als de robot actief wordt, zodat de operator en andere medewerkers geen gevaar lopen.

EVALUATIE

buizensnijden“De plasma- en autogeensnijmachine met geïntegreerde robot heeft in de eerste plaats voor een aanzienlijke tijd winst gezorgd doordat alle lasaanschuiningen met de plasma roterende snijkop nu automatisch en in één snijstap gebeuren. De kwaliteit is daardoor ook gestegen. Wat het buizensnijden betreft, is niet alleen ons bereik vergroot, we kunnen nu ook om het even welke vorm snijden. Qua flexibiliteit zijn we er een stuk op vooruitgegaan“, besluit Pycke.

WOUTERS CUTTING & WELDING

WOUTERS CUTTING & WELDING

+3234759825
+3234759828