naar top
Menu
Logo Print

Sideron in een notendopSNIJDEN MET WATER ÉN PLASMA

Sideron breidt machinepark uit met AquaCut 6001.20 WP van Wouters Cutting & Welding

Met de aanschaf van een waterstraalsnijder in 2016 ontdekte Sideron – plaatbewerker en producent van ballaststukken – de brede mogelijkheden van deze productietechniek. Toen een groeiende orderportefeuille het noodzakelijk maakte te investeren in nieuwe productiemachines, stond een nieuwe waterstraalsnijder met stip op de eerste plaats. Het bedrijf koos in dit geval echter voor een variant die niet alleen beschikt over een waterjet, maar tevens voorziet in een plasmasnijder. Wat business manager Angelo Clarijs betreft een perfecte combinatie: snel waar het kan en nauwkeurig waar het moet. Bovendien volledig automatisch: vrijdagmiddag aanzetten betekent maandagochtend een gereed product.

VAN IJZERHANDEL NAAR PRODUCTIEBEDRIJF

Toen Sideron in 1935 startte, richtte de toenmalige eigenaar zich op de handel in ijzer. Hiervoor werden treinstellen gedemonteerd, verkleind en het materiaal verkocht. Tevens leverde het bedrijf in die tijd veel ballaststukken die vooral in bruggen en schepen werden toegepast. Deels bestaande uit paalvormige stukken ijzer (knuppels), deels modulair opgebouwd uit plaatmateriaal. Nog steeds levert het bedrijf deze elementen, maar nu ook voor liften.

Met een flinke sprong in de tijd belanden we in 1994 wanneer het bedrijf zijn eerste autogeen snijmachine koopt om de onderdelen van de ballaststukken in eigen huis te snijden. Een vijftal jaar later is dit aantal opgelopen tot drie stuks en is Sideron een serieuze plaatbewerker geworden. Niet alleen worden ballaststukken vervaardigd maar tevens wordt uiteenlopend plaatmateriaal in opdracht gesneden. 2016 was vervolgens het jaar waarin het bedrijf haar focus uitbreidde naar andere materialen met de aanschaf van een waterstraalsnijder. "Een uitstekende keuze", geeft Angelo Clarijs aan. "Hiermee waren we immers niet meer beperkt tot het snijden van staalsoorten, maar konden we plotseling alles snijden wat niet drijft; variërend van roestvaststaal en aluminium tot aan kunststof en als je wilt ook hout."

Voor business manager Angelo Clarijs  was de Aquacut 6001.20 WP de perfecte keuze: snel waar het kan  en nauwkeurig waar het moet
Voor business manager Angelo Clarijs was de Aquacut 6001.20 WP de perfecte keuze: snel waar het kan en nauwkeurig waar het moet

Wanneer Sideron in 2018 samengaat met SSI en KMT, verhuizen het machinepark en de medewerkers naar de centrale locatie in Dordrecht. Ook werd een aanvang genomen met investeringen in nieuwe machines zoals een zaagmachine. Een zee aan mogelijkheden ontvouwt zich omdat vanaf dat moment drie bedrijven zijn samengevoegd met ieder hun eigen specialisme: van autogeen-, plasma- en waterstraalsnijden tot lasersnijden, zetten en machinaal afwerken. "Kortom, hiermee hebben we de mogelijkheid alle klanten in de volle breedte te bedienen” zegt Clarijs. “Daarbij behoudt iedere partij zijn eigen identiteit wat betekent dat Sideron anno 2019 zich nog steeds richt op autogeen en waterstraalsnijden in combinatie met het produceren van ballaststukken. Bovendien is een CNC-freesbank aangeschaft waarmee producten eventueel zijn na te bewerken door het aanbrengen van bijvoorbeeld schroefdraad."

MEER RUIMTE, MEER OPDRACHTEN

Met de verhuizing trad op 1 april 2019 Angelo Clarijs als nieuwe business manager in dienst. Hij kreeg de uitdaging mee het bedrijf onder de loep te nemen en waar mogelijk verbeteringen door te voeren. "Het is altijd al een prachtig bedrijf geweest dat mooie dingen maakt, maar af en toe is het goed om processen tegen het licht te houden en te kijken welke mogelijke alternatieven de huidige tijd biedt. Op basis hiervan zitten we momenteel in de laatste fase van een automatiseringsslag waarin alle afdelingen betrokken zijn. Niet alleen het magazijn en de financiële administratie, maar ook afdelingen als de ontwerp- en tekenafdeling, productie en HR.”

Uitbreiding capaciteit

Naast automatisering kreeg de beschikbare capaciteit de nodige aandacht. Die dreigde namelijk te klein te worden waardoor doorloop- en levertijden zouden oplopen. Clarijs: “De waterstraalmachine uit 2016 draait 24 uur per dag en is dus een kritisch onderdeel van het bedrijf: wanneer deze machine stil komt te vallen hebben we een serieus probleem. Al snel was de keuze gemaakt een tweede waterstraalsnijder aan te schaffen waarbij twijfel ontstond: kiezen we voor dezelfde machine of kijken we verder?"

Tijdens een zoektocht naar de mogelijkheden werd een waterstraalsnijder gecombineerd met een plasmasnijder ontdekt. Een ideale combinatie wat Clarijs betreft: "Ten eerste kun je in één 'opspanning' twee productietechnieken gebruiken voor het vervaardigen van een product. Bijvoorbeeld een flens met een specifiek gatenpatroon. Je snijdt de nauwkeurige onderdelen - in dit geval de gaten - dan met een waterstraal, terwijl de buitencontour een minder hoge nauwkeurigheid vereist en derhalve met de plasmasnijder sneller is uit te snijden.”

“Daarbij bestaat nog een ander voordeel: wanneer je de gaten eventueel toch nog moet nabewerken, bijvoorbeeld het aanbrengen van schroefdraad, dan is dat makkelijker te realiseren wanneer de gaten middels waterstraalsnijden zijn vervaardigd. Bij deze techniek ontstaan er immers geen warmte-invloeden die de bovenste laag van het materiaal verharden. Je kunt dus eenvoudiger en sneller bewerken terwijl je tevens de standtijd van je gereedschap verlengt.”

▼ Een product met een specifiek gatenpatroon wordt nu in één enkele opspanning gerealiseerd: de gaten worden met een waterstraal gesneden; de buitencontour met de plasmasnijder
Een product met een specifiek gatenpatroon wordt nu in één enkele opspanning gerealiseerd: de gaten worden met een waterstraal gesneden; de buitencontour met de plasmasnijder

AQUACUT 6001.20 WP

Sideron raakte op basis van haar wensen in gesprek met Wouters Cutting & Welding en besloot tot de aanschaf van de waterstraalsnijder 6001.20 WP gecombineerd met een plasmasnijder. Deze CNC gestuurde portaalmachine is gebaseerd op een modulair opgebouwd machineframe voorzien van een dubbelzijdige aandrijving. Het machinebed meet 6 x 2 meter.

Waterstraalsnijder

De waterjet snijkop is bevestigd op een masterwagen die wordt aangedreven middels een digitale servomotor. Hiermee is de wagen volledig automatisch te positioneren. De plaathoogte detectie voor en tijdens het snijden gebeurt met een PHS-sensor. Het zand wordt middels vacuüm vanuit een tank naar de waterjet gevoerd en pas ter plekke gemengd met water. Een flowsensor controleert voortdurend de flow en stopt de machine zodra deze negatief wordt. Clarijs: "Ik ben erg blij met deze controle, omdat één zo'n eenvoudige sensor een heleboel ellende kan voorkomen. Een combinatie van zand met water betekent immers dat zich relatief eenvoudig een soort kleiachtige massa kan vormen die de straalmond kan verstoppen. Wanneer je dit te laat ontdekt, is het goed mogelijk dat de machine al uren staat te snijden zonder zand en dat de voortgang van het proces dus dik achterloopt op je verwachtingen.”

“In het kader van veiligheid en efficiëntie beschikt de machine overigens over nog meer sensoren die kritieke parameters controleren. Wat dat betreft zal ik deze AquaCut dan ook met een gerust hart een hele nacht of eventueel een heel weekend door laten draaien. Mocht er tóch een storing optreden, dan wordt deze gemeld. We zijn voornemens een aantal tablets aan te schaffen die de betreffende medewerker met 'weekenddienst' mee naar huis neemt. Wanneer een melding volgt, kan hij direct op afstand zien wat er aan de hand is en de benodigde maatregelen nemen."

Recycling

Door middel van pompen wordt de bak continu voorzien van stromend water langs één zijde terwijl langs de andere zijde water wordt opgezogen. Dit water stroomt eerst door een big bag filter waarbij het gebruikte abrasief wordt verwijderd en vervolgens hergebruikt. Voor het verpompen van het water wordt gebruik gemaakt van een HyPrecision Predictive pomp.

Aangezien de kritieke parameters – zoals de flow van het zand – nauwkeurig gemonitord worden, kan de machine gerust alleen gelaten worden
Aangezien de kritieke parameters – zoals de flow van het zand – nauwkeurig gemonitord worden, kan de machine gerust alleen gelaten worden

Plasmasnijder

De branderwagen voor de plasmasnijder wordt eveneens aangedreven via een digitale servomotor en volautomatisch gepositioneerd. De plaathoogte detectie gebeurt met een pneumatische meetring of meetvoet waarna tijdens het snijden op lichtboogspanning wordt gewerkt. De hoogte tijdens het snijden wordt continu geregeld via de Z-as servo.

Omdat deze branderwagen wordt toegepast op een waterstraalmachine, zijn speciale maatregelen getroffen. Zo is de wagen voorzien van een afscherming tegen het opspattende water van het waterstraalsnijden die tevens de snijdampen afzuigt middels een kleine afzuigunit op het portaal.

Besturing

Tot slot is de machine te besturen via één van de twee displays aan weerszijden van de machine óf via een groot en overzichtelijk 24” kleurenbeeldscherm. Clarijs: “Deze machine zal gelijktijdig met onze nieuwe software in oktober in gebruik genomen worden. We schatten in dat we deze bank voor ongeveer 75% zullen inzetten voor puur waterstraalsnijden en een combinatie met plasma. De overige 25% wordt ingevuld door uitsluitend plasmasnijden. Met deze machine zijn we voorlopig klaar voor de toekomst waarin we klanten zo breed mogelijk willen bedienen. Maar wie weet, staat er volgend jaar wel nóg eentje naast.“

WOUTERS CUTTING & WELDING

WOUTERS CUTTING & WELDING

TER STRATENWEG 56
2520 OELEGEM
+3234759825
+3234759828
www.wcw.be