naar top
Menu
Logo Print

WELKE UITDAGINGEN BRENGEN
NIEUWE MATERIALEN MET ZICH MEE?

Vakbeurs Materials 2018 op 30 en 31 mei in Veldhoven

MaterialsOp een oude fiets moet je het leren, zegt men wel eens. Geldt dat ook voor materialen die we gebruiken in de metaalverwerkende industrie? Materialen zijn de bouwstenen van alles om ons heen. Vaak vergeten we hoe bijzonder die zijn en welke uitdagingen het keuze- en productieproces met zich meebrengt. Daarom organiseert Mikrocentrum op 30 en 31 mei in Veldhoven, Nederland, de vakbeurs Materials 2018, waar alles draait om materiaaleigenschappen en waar de keuze en de ontwikkeling van het juiste materiaal centraal staan als succesfactor in de (her)ontwikkeling van een product.

MATERIALS 2018

Op 30 en 31 mei 2018 vindt de vakbeurs Materials plaats in het NH Conference Centre Koningshof in Veldhoven, Nederland. Het isal de zesde keer dat kennis- en netwerkorganisatie Mikrocentrum tijdens deze twee dagen zowel materiaalkundigen als leken in het vak verzamelt om te inspireren over oplossingen voor onder andere corrosie, slijtage, hechtingen, lichtgewicht materialen, vermoeiing en hergebruik. Speciale aandacht gaat dit jaar naar productdesign, circulaire economie en smart materials. Er zijn ruim veertig lezingen voorzien, verdeeld over de vier bouwstenen van Materials 2018.

Thema's

De beursoppervlakte wordt onderverdeeld in vier zones, elk met een bijbehorend lezingenprogramma:

  • (nieuwe) materialen Materialen vormen de basis van deze materialenbeurs. Het zijn de bouwstenen van alles wat we om ons heen zien. We zijn gewend dat een specifiek materiaal voor de juiste toepassing wordt gebruikt, maar achter die vanzelfsprekendheid schuilt een wereld van techniek. Zowel bestaande als nieuwe materialen komen aan bod, evenals technieken in het keuze- en productieproces. Ruim tachtig exposanten presenteren hun bevindingen.
  • materiaalanalyse Het credo 'meten is weten' geldt ook binnen de materiaaltechnologie. U weet pas of een materiaal geschikt is voor de beoogde toepassing wanneer u het onder de juiste gebruiksomstandigheden heeft getest. Dat gaat van simpele testen tot diepgaande materiaalanalyses om na te gaan of verontreinigingen geen roet in het eten gooien. Door de verregaande automatisering spelen computersimulaties aan materialen een ondersteunende rol bij experimentele metingen.
  • verbindingstechnieken Met een materiaal alleen bent u er nog niet. Tegenwoordig komen steeds vaker ingewikkelde producten voor, samengesteld uit meerdere materialen. Bij de ontwikkeling van deze producten is verbindingstechnologie (lijmen, solderen, lassen of mechanisch verbinden) minstens zo belangrijk als de optimalisatie van de materialen.
  • oppervlaktetechnieken Een expertise op zich, de oppervlaktetechnieken om corrosiewerende of slijtvaste coatings op een voorwerp aan te brengen, of om het oppervlak van een voorwerp te modificeren, zoals bij oppervlakteharden. De techniek hangt uiteraard nauw samen met de gebruikte materialen.

MATERIAALDOKTERS

Tijdens de (her)ontwikkeling van een product is de keuze van het juiste materiaal essentieel. In dit proces komt u ongetwijfeld een aantal cruciale vragen tegen, zoals: welk materiaal past het best bij mijn product? Wat is de invloed op de levensduur? Tegen welke omstandigheden is een materiaal bestand? Welke methodieken zijn geschikt om hetmateriaal te testen of karakteriseren? Tijdens Materials zullen op stand 27 materiaaldokters klaar staan om advies te geven. “Het gebrek aan kennis en ervaring om tot een goede materiaalkeuze te komen is een probleem. Kennisoverdracht en praktische scholing zijn de uitdagingen van de toekomst", blikt Eddy Brinkman, een van de materiaaldokters, alvast vooruit.

MATERIALS MATCHMAKING 2018

Tijdens de vakbeurs organiseert Mikrocentrum in samenwerking met de Kamer van Koophandel en het Enterprise Europe Network een B2B Matchmaking. Deze Meet & Match brengt materiaalspecialisten, productontwikkelaars enzovoort samen en bevordert netwerken.

MATERIALS

MATERIALS

+31402969922
+31402969922