naar top
Menu
Logo Print

Verspaningsindustrie kent stagnatie in januari

Dezelfde situatie als in december, maar betere cijfers dan volledige industrie
magazine

Uit de laatste meting van de MCB Verspaningsindex blijkt dat de inkoopmanagers in de verspaningsbranche in januari vrijwel even positief denken over de groei als in december. Januari heeft een indexscore van 56,7 tegenover de 57,7 van december. Een score hoger dan 50 betekent groei. Ondanks de kleine terugval presteert de verspaningsbranche met zijn score van 56,7 nog steeds beter dan de volledige industrie (55,1).
In vergelijking met december ontwikkelt de productie van de verspaningsindustrie in januari zich veel positiever. Verder denken de inkopers vrijwel hetzelfde over de orders, maar minder positief over de werkgelegenheid. Bovendien zijn de levertijden veel korter en zijn de voorraden van het eindproduct flink toegenomen. Ten slotte zijn de inkoopprijzen, die geen onderdeel zijn van de totale Verspaningsindex, afgenomen in vergelijking met december.
Ten opzichte van de totale industrie is het productieniveau van de verspaning in januari veel beter dan van de totale industrie. Het orderniveau is vrijwel hetzelfde, maar de levertijden van de leveranciers zijn veel langer. Ook de voorraadniveaus van de leveranciers van de verspaning zijn hoger en over de werkgelegenheid denken inkopers van de verspaning veel positiever dan de totale industrie. Ten slotte zijn de inkoopprijzen in de verspaning relatief veel lager dan de in de totale industrie.
De MCB Verspaningsindex wordt elke maand uitgevoerd bij ruim 100 inkopers die werkzaam zijn in de verspanende industrie. Deze mensen worden maandelijks via e-mail uitgenodigd een vragenlijst in te vullen.

MCB

MCB

+3242396611
+3242638921