naar top
Menu
Logo Print

1 op 6 Nederlanders in contact met gevaarlijke stoffen op het werk

Jaarlijks bijna 3.000 sterfgevallen door gevaarlijke stoffen
magazine

1 op de 6 werknemers loopt het risico om ziek te worden omdat zij op het werk te maken hebben met gevaarlijke stoffen. Dat kan leiden tot ernstige ziekten zoals astma, COPD en longkanker. Jaarlijks sterven naar schatting 4.100 mensen door beroepsziekten, waarvan bijna 3.000 mensen door gevaarlijke stoffen. Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark vindt het tijd voor actie. “Gevaarlijke stoffen zijn sluipmoordenaars. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat het aantal slachtoffers als gevolg van werken met gevaarlijke stoffen afneemt. Dit probleem is te voorkomen en dus moeten we aan de slag.”
Uit onderzoek blijkt dat het jaren kan duren voordat ziekteverschijnselen door werken met gevaarlijke stoffen optreden. Van alle sterfgevallen door werken met gevaarlijke stoffen bestaat 80% uit gepensioneerden. Vaak gaat het om stoffen die je niet eens kunt zien of ruiken, of waarvan je misschien in eerste instantie niet verwacht dat ze zo schadelijk kunnen zijn. Het gaat bijvoorbeeld om stoffen als kwartsstof en isocyanaten op bouwplaatsen, dieselrook in garages en lasrook in metaalbedrijven, maar ook om meelstof in bakkerijen.
“Gevaarlijke stoffen zijn vrijwel onzichtbaar. De stofdeeltjes komen wél in je longen terecht”, zegt longarts Jos Rooijackers. “Ik trek vaak de vergelijking tussen je longen en een stofzuiger. Ze nemen beide stoffen op maar er is één cruciaal verschil: een stofzuigerzak kun je vervangen. Door het werken met gevaarlijke stoffen kun je allerlei aandoeningen zoals astma, COPD, infecties, longfibrose en kanker krijgen. Het wisselt per aandoening of je er op korte termijn last van krijgt, zoals astma, of op de langere termijn, zoals met stoflongen. Daar gaan vaak jaren of decennia overheen voordat je de gevolgen merkt en je een beroepsziekte krijgt”, besluit Rooijackers.

METALLERIE

METALLERIE

+31334637977
+31334637976