naar top
Menu
Logo Print

Griekspoor Thermal Coatings ontwikkelt alternatief voor chroom-6

Vraag neemt toe door strengere regelgeving Europese Unie
magazine

De markt is druk op zoek naar alternatieven voor chroom-6-houdende producten. De R&D-afdeling van het Nederlandse bedrijf Griekspoor Thermal Coatings ontwikkelde het alternatief TOPCOAT®107. Deze coating is chroom-6-vrij en technisch en economisch aantrekkelijk.
TOPCOAT® 107 is een slimme optie voor het vervangen van coatings die chroom-6 vrijgeven tijdens het productieproces. Het nieuwe product heeft een hogere corrosievastheid en slijtvastheid dan traditionele coatings en kent een vergelijkbare kostprijs. Door de specifieke samenstelling van de legeringselementen is het materiaal van deze coating chroom-6-vrij. Vanwege de lage productietemperatuur kan ook tijdens het productieproces geen chroom-6 ontstaan en vrijkomen. Dit betekent dat TOPCOAT®107 een echt chroom-6-vrij alternatief is voor nikkelchroom en andere coatings die potentieel chroom-6-uitstoot kunnen veroorzaken.

Met de chemische samenstelling is bovendien een aanzienlijk betere corrosievastheid en slijtvastheid bereikt. De coating is gebaseerd op een legering met nikkel en carbide als basis. Hierdoor combineert het product een zeer hoge hardheid met de gewenste flexibiliteit, oppervlakteruwheid en taaiheid. Het resultaat is een uitgesproken duurzame coating met grote weerstand tegen corrosie en een uitstekende slijtvastheid onder invloed van erosie, wrijving en trilling.
De corrosievastheid van TOPCOAT®107 wordt in het eigen laboratorium van Griekspoor Thermal Coatings doorlopend bepaald en gecontroleerd aan de hand van gestandaardiseerde corrosietesten, zoals de (zure) zoutsproeitest, elektrochemische porositeitstesten en bepaling van polarisatiecurves. Ook de ontwikkeling van andere belangrijke eigenschappen als slijtvastheid, hardheid en buigsterkte worden hierbij nauwkeurig onder de loep genomen. Met een hardheid van 950-1400HV en een buigsterkte van >600N/mm2 spreken de resultaten voor zich.

METALLERIE

METALLERIE

+31334637977
+31334637976