naar top
Menu
Logo Print

INNOVATIEVE SNIJVLOEISTOF RESULTEERT IN HOGERE REINHEID

Bogaert Fijnmetaal uit Heeze kiest voor Mavom-snijolie

In het Noord-Brabantse Heeze, op een vijftiental kilometer van de Eindhovense technologiecluster, treffen we met Bogaert Fijnmetaal B.V. een gerenommeerde fabrikant aan van fijnmechanische componenten voor de voedingsbranche en machine­bouw, maar ook de medische en halfgeleiderindustrie, stuk voor stuk sectoren waarbij de reinheid van halffabricaten prioritair is. Teneinde die reinheid te kunnen borgen, is uitvoerige aandacht voor iedere processtap onontbeerlijk. Een onoordeel­kundige selectie van snijvloeistof kan zo resulteren in vlekvorming op minutieus geproduceerde componenten. Dat ervoer ook zaakvoerder Arnaud Bogaert, waardoor hij zich genoodzaakt zag op zoek te gaan naar een oplossing.

Bogaert Fijnmetaal

BEDRIJFSPROFIEL

Terug in de tijd

Toen Arnaud Bogaert 27 jaar terug de gelijknamige firma oprichtte, zag die er nog compleet anders uit dan de onderneming die Bogaert Fijnmetaal vandaag is. “Ik begon ooit op een heel klein freesbankje met conventioneel frezen in het schuurtje van m’n vader”, steekt zaakvoerder Arnaud Bogaert van wal. “Al vrij snel – na amper een jaar, schat ik – besloot ik over te stappen naar CNC-bewerken en op zoek te gaan naar een grotere locatie. Nadien zaten we ook 5 jaar in een loods tegenover de huidige locatie, maar sinds 2006 zitten we dus hier.”

Arnaud BogaertArnaud Bogaert (zaakvoerder Bogaert Fijnmetaal):

”Wie doorheen het volledige bewerkingsproces onvoldoende aandacht heeft voor reinheid, ziet zich aan het einde ongetwijfeld geconfronteerd met problemen”

Voor op z’n tijd

“Deze geautomatiseerde systemen laten ons toe om, naast de enkelstuks en prototypes die we sowieso doen, ook kleine en middelgrote series te produceren, veelal uit rvs en aluminium.”En ‘hier’, dat betekent in dit geval op De Boelakkers in Heeze, in een pand dat sinds het prille begin geconditioneerd wordt op 21 °C aan de hand van een warmtepomp, tekenend voor de hang naar vooruitgang en innovatie die er binnen de bedrijfs­gebouwen van Bogaert Fijnmetaal heerst. In de werkplaats bijvoorbeeld vallen onder meer twee 5-assers (respectievelijk de C32 U en C40 U van Hermle) te zien, die elk voorzien zijn van een eigen robotlaadsysteem.

Van grovere werkstukken tot precisieonderdelen

“Wij zijn in staat toleranties tot 5 µm te bekomen”, vertelt Bogaert. “Let wel: dan hebben we het over gaten van 5 µm. Ik vind het heel erg gevaarlijk dergelijke stellingen te poneren, want dan komen dadelijk mensen die een volledig product op 5 µm willen, en dat gaat helemaal niet. Maar goed, als een klant komt met een bepaald ontwerp, geven we altijd meteen aan of het al dan niet haalbaar is voor ons. Dit kunnen wij niet maken, maar dat halen we wel! Die inschatting is ook een stuk ervaring natuurlijk … Maar we maken dus weldegelijk precisieonderdelen, onder meer voor de semi-conductorindustrie of voor de medische industrie. Daarnaast produceren we ook onderdelen die met de bouw te maken hebben.”

Bogaert Heeze

HOGE REINHEIDSEISEN

Steeds meer regel dan uitzondering

Bogaert Fijnmetaal

De eisen om precisieonderdelen te kunnen toeleveren aan fabrikanten van halfgeleiders liggen niet bepaald laag, wel integendeel …

“Schoon werk is een niet te onderschatten parameter om onderdelen te kunnen produceren voor deze tak van sport”, deelt Bogaert. “Het wordt steeds belangrijker om de producten écht schoon aan te leveren, en dat is heus niet enkel zo voor bedrijven als ASML (waar men de reinheidseisen zelfs vastlegt in een GSA cleanliness grade). Reinheid is áltijd aan de orde, het wordt steeds meer de regel en de lat komt bovendien ook steeds hoger te liggen. En hoewel we ook wel nabehandeling verzorgen in de vorm van reiniging, moet ook alle facetten van het bewerkingsproces zelf correct zijn ingevuld. Reinheid probeer je na te streven vanaf de eerste bewerkingsstap, ook al kan je pas dit aspect pas evalueren na het doorlopen van alle stappen. Wie onvoldoende aandacht heeft voor die reinheid doorheen het volledige proces, ziet zich aan de eindmeet geheid geconfronteerd met problemen.”

Vlekvorming

En die problemen, daar zag de zaakvoerder zich een vijftal jaar geleden zelf mee geconfronteerd, in de vorm van vlekvorming op de geproduceerde werkstukken. “RGA-metingen (restgasanalyse) toonden aan dat onverbrande koolwaterstoffen (CxHy) uit de snijolie die we toen gebruikten, neersloegen op het materiaaloppervlak, waardoor de werkstukken nauwelijks nog schoon te krijgen waren, en ook de machines zelf ontzettend smerig werden vanbinnen”, vertelt Bogaert. “Gezien die emulsieresten op de componenten verder in de keten mogelijk kunnen resulteren in een moeilijkere hechting van bijvoorbeeld de nikkellaag bij het vernikkelen, of zelfs crosscontaminatie van gevoelige hightechonderdelen van halfgeleiders, besloten we op zoek te gaan naar een alternatief voor de metaalbewerkingsvloeistoffen die we toen hanteerden.”

OPLOSSING

Aangereikt door een klant

“Een goede klant van ons bracht ons toen in contact met Mavom, specialist in hoogwaardige chemische producten”, vertelt Bogaert. “Als je van een andere firma te horen krijgt dat ze goede ervaringen hebben met een bepaald product, dan ga je daar sneller op in. Als je daarentegen van iedereen hoort ‘Dat moet je niet doen’, dan sta je er sowieso eerder weigerachtig tegenover, ook als het product in kwestie goedkoper gecatalogeerd staat. Prijs is uiteraard wel belangrijk, maar als alle producten worden afgekeurd door olie, dan wordt de olie in verhouding plots wel heel erg duur. Nu goed, uiteindelijk besloten we gedurende een half jaar te gaan testdraaien op een bepaalde machine met Cimcool, de oplossing die Mavom ons voorstelde.”

Jeroen Heijkoop MavomJeroen Heijkoop (Product Specialist Metalworking Fluids & Industrial Cleaning Mavom): 

“Cimstar 35‑961 werd specifiek ontwikkeld voor toepassingen waarbij reinheid van de oppervlaktes prioritair is, zonder evenwel toegevingen te doen aan standtijden en dergelijke”

Cimcool Cimstar 35-961

Cimcool Bogaert“Cimcool is een producent van metaalbewerkingsvloeistoffen uit Vlaardingen, met intussen ruim 60 jaar ervaring en wereldwijd actief”, vertelt Jeroen Heijkoop van Cimcool-verdeler Mavom. Voor Bogaert Fijnmetaal bleek de oplossing te liggen in het product Cimstar 35‑961, een hybrideproduct dat zowel synthetische als minerale olie (zij het in een minimaal percentage) combineert met een state-of-the-artadditievenpakket. Cimstar 35-961 is vrijgegeven door OMNEO op basis van restgasanalyse (RGA), waarbij het vergeleken is met de specificaties uit GSA 07.2220 grade 2 ASML vacuüm cleanliness.

“Deze metaalbewerkingsvloeistof werd specifiek ontwikkeld voor processen waarbij reinheid van de oppervlaktes prioritair is, evenwel zonder toegevingen te doen inzake standtijden van gereedschappen en dergelijke, ongeacht de te bewerken materiaaltypes.”

Het resultaat zou de zaakvoerder na de testfase uiteindelijk dermate weten te bekoren, dat men bij Bogaert Fijnmetaal besloot om integraal over te schakelen op de vloeistoffen van Mavom. “En die keuze bevalt nog steeds erg goed”, zo meent Bogaert. “We kunnen de producten heel erg schoon uit de machines halen, en mogelijke kopzorgen over de reinheid, zijn voltooid verleden tijd!”

HOMOGENE KWALITEIT

Eigen ontwikkeld systeem

“Ik schat dat we gemiddeld zo’n 100 liter snijolieconcentraat per maand verbruiken, onder een concentratie tussen 6 à 7%”, vertelt Bogaert. “Om dat beter te kunnen handhaven, besloten we samen met een andere firma een eigen automatisch vulsysteem te gaan ontwikkelen. Wanneer het niveau in het koelreservoir van een bepaalde machine onder de 80% gaat, wordt er in de regelkast een signaal gegenereerd, wat het mengapparaat activeert, waardoor het reservoir opnieuw wordt gevuld. Verder kunnen we ook nog vultijden en hoeveelheden per machine instellen. Overstromingsgevaar van het reservoir is voltooid verleden tijd. Is er ergens een storing, of gaat er ergens een leiding stuk, dan zullen de meeste automatische vulsystemen alsnog vloeistof aanvoeren. Dat is bij ons systeem niet het geval, wat de netheid van de werkplaats ten goede komt. Bovendien limiteren we ook het aantal bijvulbeurten, en dit zowel per uur als per dag. Het mengapparaat is intussen sinds begin oktober in gebruik, en ik ben nu al opgetogen met de toegenomen transparantie en controle.”

“Voor een productieomgeving als deze is het echt essentieel om een stabiel proces te kunnen verkrijgen, en dat is wat Bogaert met deze eigen ontwikkeling bewerkstelligde”, vult Heijkoop aan. “Ook wij als leverancier van technische vloeistoffen kunnen dit enkel maar toejuichen. Immers, het systeem komt de ervaringen met Cimcool nog meer ten goede.”

Bogaert Fijnmetaal kiest voor Cimcool van Mavom

TOEKOMST

Objectieven

“Op iedere werkbank staat tegenwoordig een doos met handschoenen, dus dat collectieve streven naar reinheid begint gewoonweg normaal te worden”, vertelt Bogaert. “Het niveau wordt steeds hoger, de eisen steeds scherper. Dus de vraag is: wanneer houdt het op? Wel, ik weet niet of het ooit zal ophouden. En dus proberen ook wij het steeds beter te doen”, vertelt Bogaert ambitieus. “Maar het hoeft geen betoog dat er wellicht ook heel wat uitdagingen op dat pad zullen liggen. Ook Cimcool blijft intussen ontwikkelen, in de richting van volledig synthetische snijvloeistoffen, heldere transparante oliën die vooral bij het slijpen al meer gangbaar zijn. Maar we houden het dus zeker in de gaten wanneer Mavom ook voor het frezen opnieuw met een innovatieve emulsie op de proppen komt!”, grijnst de tevreden zaakvoerder.

MAVOM (BELGIË)

+32 388 00 760

MAVOM (NEDERLAND)

+31 17 243 63 61

MAVOM

MAVOM

HANDELSWEG 6
2404 CD ALPHEN AAN DEN RIJN
+31172436361
+31172420310
www.mavom.nl