Eurofer eist meer steun van de EU voor de staalmarkt

Ondersteuning van de werkgelegenheid en en herziening van vrijwaringsmaatregelen

Eurofer heeft de EU opgeroepen om de herziening van de vrijwaringsclausule voor de staalindustrie nog eens te bekijken. Die moet de sector beschermen tegen de verlegging van het handelsverkeer van staal naar Europa.
"Europa wordt nog steeds overspoeld door staalimporten, zelfs als de binnenlandse vraag stagneert. We hebben dit jaar een krimp van minstens 3% gezien, ook al zijn de grondstofprijzen en de CO2-kosten sterk gestegen", aldus Eurofer directeur-generaal Axel Eggert.
"Dit jaar hebben de Europese staalbedrijven een productievermindering van minstens 15 miljoen ton moeten aankondigen. Dat betekent dat er zijn 15.000 banen op het spel staan. De omstandigheden in zowel de Europese als de internationale markt zijn sinds de eerste herziening van de vrijwaringsmaatregelen negatiever geworden", waarschuwde Eggert. "De verstoring van de handelsstromen neemt toe en de situatie op de EU-staalmarkt is negatiever gebleken dan de eerdere vooruitzichten. Ook de mondiale vraag naar staal neemt af, waardoor de internationale prijzen onder druk komen te staan en de exporteurs zich haasten om andere open economieën van staal te voorzien".
Eurofer vraagt dat de vrijwaringsclausule wordt aangepast om rekening te houden met het feit dat de contingenten ver boven de traditionele invoer in de EU werden vastgesteld en dat de marktvoorwaarden sindsdien aanzienlijk zijn verslechterd. Eurofer meent ook dat de ministers in het kader van de informele discussie over China die tijdens de Raad Buitenlandse Zaken is gepland, moeten nadenken over de weigering van China om de uitbreiding van het mandaat van het Wereldforum voor de overtollige capaciteit van de staalindustrie te steunen.
"De wereldwijde overcapaciteit bedraagt nog steeds 450 miljoen ton of meer - en twee derde daarvan bevindt zich in China. Overcapaciteit is de belangrijkste oorzaak van de zwakke mondiale staalmarkt en het toenemende banenverlies in de EU-industrie."

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie Nederland 

Metallerie Nederland maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.