naar top
Menu
Logo Print

MAVOM ONDERSTEUNT NIJDRA IN HET REINIGINGSPROCES

"Gereinigde stukken zijn een service geworden voor onze klanten"

Mavom

Sinds de begindagen van Nijdra ondersteunt Mavom de verspaningsspecialist in alles wat met het reinigen van afgwerkte stukken te maken heeft. Dat gebeurt in de eerste plaats met het aanleveren van producten, maar in de tweede plaats ook met de nodige service en ondersteuning. "Verspanen is voor Nijndra de corebusiness. Het reinigen is een extra service voor onze klanten. Omdat het niet onze corebusiness is, kunnen wij alle ondersteuning goed gebruiken. Die ondersteuning vinden we bij Mavom", vertelt Rob Wijtenburg, productieleider bij Nijdra.

NIJDRA IN EEN NOTENDOP
De familie Nije begon in 1947 als draaibedrijf in Amsterdam. Door de groei die het bedrijf doormaakte, moest Nijdra al snel op zoek naar een nieuwe locatie. Via een tussenstap belandden ze in 1987 in Middenbeemster, ten noorden van Amsterdam. Vanaf dit moment ging het hard voor Nijdra. In 30 jaar tijd verachtvoudigde het personeelsbestand van 12 tot om en bij 100 werknemers. Nijdra groeide uit tot een volwaardig verspaningsbedrijf waar alle takken van het verspanen worden uitgevoerd. Vandaag de dag is het verspaningsgedeelte grotendeels toeleverancier geworden van de assemblage-tak van Nijdra. Van waaruit subsamenstellingen worden gemaakt, veelal voor de chemische en farmaceutische sector.

FARMACEUTISCHE SECTOR

Sinds jaar en dag is Nijdra FMI actief in de farmaceutische sector. "Dat is historisch zo gegroeid", steekt Rob Wijtenburg van wal. "Specifiek zijn we vooral actief in de medische sector en maken we onderdelen voor laboratoria, machines voor bloedanalyse, etc. Om deze veeleisende sector bij te kunnen benen, moest ons niveau simpelweg omhoog. Daarom dat we indertijd hebben ingezet op het reinigen van onze producten. Theoretisch hoeven wij niet te reinigen. Dat kan evengoed extern gebeuren, maar dat willen we niet. Het is een visitekaartje. Als we niet meer zouden reinigen zouden we een heel stuk van de markt verliezen. Het is een eis geworden van de markt en het is een service geworden van ons", gaat Rob Wijtenburg verder. 

"Werken met een reinigingsmachine en gemodificeerde alcohol heeft tal van voordelen: het is gezond, duurzaam, milieuvriendelijk én veilig"

Mavom

INVESTERING 

"Vroeger hadden we een ketel om te ontvetten. Dat was met een dampkring en daaruit werd alles ontvet. Maar dat is een ongelooflijk ongezond open systeem. We hebben toen al de beslissing genomen om te investeren in een gesloten en emissie vrije reinigingsmachine werkend met perchloorethyleen (DOWperMC van Safechem in SafeTainers). Het principe is hetzelfde, maar de gevaren worden herleid naar een marginaal niveau. Nu 15 jaar later, is deze machine weer vervangen door een nieuwe dampontvettings machine van AMA/Cemastir. Het reinigingsmiddel is de Dowclene 1601 van Safechem en is een gemodificeerde alcohol. Het heeft tal van voordelen ten opzichte van vorige manier van werken: duurzamer, milieuvriendelijker, veiliger,…”, verklaart Rob Wijtenburg. 

REINIGEN IS EEN TENDENS 

Mavom is distributeur van ‘specialty chemicals’ in Nederland, België en Duitsland. Jeroen Heijkoop, productspecialist bij Mavom ziet een trend in het reinigen van producten. “Het proces is steeds eenvoudiger geworden. Waar vroeger het product van het ene bad in het andere bad gedompeld moesten worden, kan dat tegenwoordig gewoon in een machine, te vergelijken met een vaatwasmachine die we allemaal thuis hebben staan. Met gemodificeerde alcohol ben je milieutechnisch in orde, ben je qua veiligheid in orde en je levert propere producten af in een korte doorlooptijd. Het is dus heel erg toegankelijk geworden”, verklaart Jeroen Heijkoop.

“We hebben in het totaalproces alle spelers heel hard nodig. Zonder Mavom kunnen wij onze producten niet afleveren zoals onze klanten het willen, en zij kunnen op hun beurt niet verder met het afwerken van het totaalproduct"

Mavom

ALLE SPELERS ZIJN BELANGRIJK

“We hebben in het totaalproces alle spelers heel hard nodig. Zonder Mavom kunnen wij onze producten niet afleveren zoals onze klanten het willen, en zo kunnen zij op hun beurt niet verder met het afwerken van het totaalproduct", merkt Rob Wijtenburg op. "Het is een ketting waar iedereen een grote rol in speelt en waar van iedereen kwaliteit wordt verwacht. We gaan daarom vaak rond de tafel zitten met klanten of leveranciers om tot nieuwe producten en inzichten te komen.”

ONDERSTEUNING IS NODIG

Mavom ondersteunt Nijdra niet alleen met het kiezen van de juiste producten, maar ook met opleidingen voor de vakmensen. "Die ondersteuning is voor Nijndra erg belangrijk", zegt Rob Wijtenburg. "Onze vakmensen zijn niet altijd geïnteresseerd in theorielessen of saaie cursussen. Daarom is het belangrijk dat Mavom praktijkgerichte opleidingen geeft met een duidelijke structuur." Ook Mavom vindt hands-on opleidingen van groot belang. "Werken met dit soort producten kan gevaarlijk zijn, dus is het belangrijk dat we mensen behoeden van onveilige situaties. Nijdra en Mavom hebben zich ook in deze aanpak goed kunnen vinden", sluit Jeroen Heijkoop af.  

MAVOM

MAVOM

HANDELSWEG 6
2404 CD ALPHEN AAN DEN RIJN
+31172436361
+31172420310
www.mavom.nl