Fabrikanten controlesystemen ondersteunen umati

Standaard interface voor de gereedschapsmachine-industrie

Umati, de universele interface voor bewerkingsmachines, kent steeds meer succes in de zoektocht naar een internationaal erkende standaardinterface voor de communicatie van bewerkingsmachines met IT-systemen van een hoger niveau.
"Onze nieuw opgerichte OPC UA Joint Working Group (JWG) is medio februari van start gegaan”, vertelt Alexander Broos van VDW, de Duitse vereniging van machinebouwers. “We zijn er ook in geslaagd om twee andere bekende fabrikanten aan boord te krijgen: B&R Automation uit Oostenrijk en Mitsubishi Electric uit Japan."
Umati wordt tevens gesteund door de controleproducenten Beckhoff, Bosch Rexroth, Fanuc, Heidenhain en Siemens. "We hebben nu alle grote fabrikanten van CNC-besturingen voor werktuigmachines aan boord met umati", aldus een tevreden Götz Görisch, projectleider umati bij VDW.
De betrokkenheid en ondersteuning van de besturingsfabrikanten is logisch, want klanten vragen steeds vaker om een interface, onafhankelijk van de fabrikant, waarmee ze gegevens kunnen uitlezen en verwerken in een uniform dataformaat.
Het bijdragen aan umati is ook goed voor het imago van de controleaanbieders. Ze kunnen tegemoetkomen aan de behoeften van geïnteresseerde klanten en zich positioneren als pioniers.
"VDW's umati is belangrijk voor ons omdat het de inhoud van typische toepassingen in de gereedschapsmachine-industrie definieert en ook de openheid en flexibiliteit van ons productassortiment weerspiegelt”, vertelt Uwe-Armin Ruttkamp van Siemens.
De VDW lanceerde umati in 2017 samen met acht bekende machinefabrikanten als onderdeel van het project "Connectivity for Industry 4.0". Een grote demonstratie-installatie met internationale partners is gepland voor EMO Hannover 2019.
“De OPC UA-specificatie voor werktuigmachines moet dan beschikbaar zijn en de noodzakelijke voorwaarden en aanpassingen moeten ook in de machines en besturingen van de deelnemers aanwezig zijn. De eerste use cases worden dan in Hannover getoond”, aldus Görisch.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie Nederland 

Metallerie Nederland maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.