Staalprijzen EU blijven stijgen

Verder stijgende staalprijzen en langere levertijden

Terwijl in Azië door het Chinese Nieuwjaar (15 t/m 21 februari) de markt wat rustiger lijkt, draait in de EU de economie uitstekend. In Nederland noteert het CBS het hoogste groeicijfer sinds 2008. Mooie economische cijfers zien we ook in vele andere EU-landen. Daardoor trekt ook de vraag naar staal aan en hebben fabrieken goed gevulde orderboeken. Levertijden worden daarmee langer. Bijvoorbeeld ArcelorMittal geeft bij nieuwe bestellingen warmgewalste coils een levertijd van zo’n 3 à 4 maanden aan. Maar ook stijgen de prijzen verder. Medio december 2017 kondigde ArcelorMittal een forse prijsstijging aan voor levering in het 1e kwartaal 2018 en wilde men naar een basisprijs van € 600 voor warmgewalste coils. Lang heeft de markt zich daartegen verzet, maar langzamerhand komt die basisprijs voor ‘spot business’ in beeld. In heel korte tijd zijn de basisprijzen dus behoorlijk gestegen. Opmerkelijk voor een eerste kwartaal van het jaar, waarin traditioneel wordt gepoogd om verhogingen door te voeren, maar de prijzen meestal redelijk stabiel blijven of licht stijgen.
Welke is de oorzaak van de aanhoudende opwaartse prijsdruk? Fabrieken blijken mooie winsten te maken. ThyssenKrupp Steel Europe publiceerde onlangs haar resultaat over het eerste fiscale kwartaal (Q4-2017). Ondanks een wat lagere omzet in volume gerekend steeg de winst van € 28 miljoen naar € 160 miljoen (EBIT). Zelf verklaart de Duitse staalgigant het verbeterde resultaat vooral aan een fors gestegen vraag uit de spotmarkt. Maar waarom willen de staalmakers dan toch hogere prijzen? Natuurlijk zijn de actuele hoge prijzen voor importmateriaal een mooie aanleiding. Doordat vooral China minder naar Europa levert, India en Rusland zich ook op wat andere exportgebieden concentreren en o.a. Vietnam richting de EU juist weer wat actiever is geworden, zijn de actuele prijsniveaus van importmateriaal namelijk niet zo heel ver verwijderd van de continentale prijzen.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie Nederland 

Metallerie Nederland maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.