Europese staalmarkt staat steviger op zijn voeten in 2018

Ondanks VS-maatregelen wordt een lichte stijging verwacht

In 2017 presteerde de staalmarkt van de EU gezond, mede dankzij een duidelijke verbetering van het bedrijfsklimaat op zowel de binnenlandse als de internationale markten. De belangrijkste drijfveren waren investeringen en export. Terwijl de economische basisvooruitzichten een verdere groei van de vraag naar staal in de EU in het vooruitzicht stellen, is de toenemende dreiging van protectionisme en het potentieel van vergeldingsmaatregelen die tot een wereldhandelsoorlog leiden, het belangrijkste risico voor verdere positieve vooruitzichten: "Uit de meest recente gegevens blijkt dat de Europese staalindustrie eindelijk haar weg naar een stevigere basis heeft gevonden", zegt Axel Eggert, directeur-generaal van de Europese Staalassociatie EUROFER. "Dit herstel wordt in gevaar gebracht door de Amerikaanse Section 232-actie en de daaruit volgende wereldwijde economische gevolgen. Een plotselinge toename van de invoer met een verlegging van de markt naar de EU kan onherstelbare schade toebrengen aan de staalindustrie van de EU als er geen adequate vrijwaringsmaatregelen worden genomen".
In vergelijking met de EU-markt in 2016, dat een toename van de voorraden kende, leidde de snelle toename van het eindgebruik in 2017 ertoe dat spelers in de distributieketen later in het jaar voorraden afbouwden. Dat zorgde voor een kleine algemene daling van de voorraden.
De productieactiviteit in de EU-staalgebruikende sectoren eindigde het jaar 2017 op een sterke basis, met een productiestijging van 5,8% in het vierde kwartaal. De totale productie steeg over het gehele jaar 2017 met 5%. De totale productieactiviteit in de staalverbruikende sectoren is in het eerste kwartaal van 2018 naar schatting met 2,7% gestegen. De vooruitzichten voor 2018 en 2019 zien er dus goed uit. De productie van de staalverbruikende sectoren in de EU zal naar verwachting in 2018 met 2,8% en in 2019 met 1,9% toenemen.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie Nederland 

Metallerie Nederland maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.