Extra medewerkers, lasautomatisering … of lassen met cobots?

Sirris studiedag op 11 december

Veel bedrijven in de metaalverwerkende industrie met lasactiviteiten zijn op zoek naar automatiseringsoplossingen om het tekort aan lassers op te vangen. Bieden lichtgewicht robots een gepaste oplossing? Relatief kleine series, weinig zekerheid over weerkerende opdrachten, het ontbreken van ervaring in robotprogrammatie en de relatief hoge investeringskost zijn echter drempels die velen weerhouden om te investeren in een industrieel robotlassysteem. Typische seriegroottes van enkele tientallen tot enkele honderden stuks zouden voor het programmeren en herprogrammeren van een klassieke automatiseringsoplossing te veel tijd in beslag nemen. Om offline de programma’s voor te bereiden zou bovendien een gespecialiseerde programmeur moeten worden aangeworven of worden opgeleid.
De robotlassystemen op basis van lichtgewicht robots of cobots die stilaan door meerdere fabrikanten op de markt worden aangeboden pretenderen veel van deze belemmeringen weg te nemen. Zo kan de investering in een lassysteem met een lichtgewicht robot relatief laag blijven. De robot kan, waar zinvol, rechtstreeks op de lastafel worden gemonteerd, zodat geen speciale robotsokkel moet worden gemaakt. De initiële opleiding waarin de basisfuncties, de instelmogelijkheden via het touchscreen, het inleren van het TCP ('Touch Center Point') en het programmeren van rechte, gebogen en ronde lasnaden wordt onderwezen, kan beperkt blijven van een halve tot een volledige dag.
Bent u nieuwsgierig of wilt u voor uw toepassingen de voordelen opwegen tegen de nadelen? Kom naar de studienamiddag die Sirris op 11 december organiseert in samenwerking met BIL en Agoria en met de steun van VLAIO. Inschrijven kan via de website van Sirris.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie Nederland 

Metallerie Nederland maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.