Steeds meer onzekerheid op Europese staalmarkt

Brexit, handelsoorlog tussen VS en China en stagnerende groei in eurozone zijn oorzaken

Verschillende factoren zorgen voor meer onzekerheid op Europese staalmarkt. Zo zijn er de naderende Brexit, de handelsoorlog tussen de VS en China, de economische problemen in Italië en het afnemende vertrouwen over de economische groei binnen de EU.
Bovendien leiden problemen in de Duitse automobielindustrie, door de nieuwe verbruikstest, tot hogere voorraden bij staalservicecenters en andere toeleveranciers. Die hoge voorraad nodigt uit tot terughoudendheid bij het afsluiten van nieuwe contracten voor levering in 2019. Toch willen de fabrieken juist weer hogere prijzen. Zo zou Tata Steel een prijsstijging van twintig euro per ton willen doorvoeren. Op EuroBLECH was de verwachting dat de prijzen in 2018 stabiel zullen blijven, maar vervolgens in het 1e kwartaal 2019 weer zullen aantrekken. Daar wordt nu steeds meer over getwijfeld.
Ook de consolidatie op de Europese staalmarkt gaat gewoon door. Liberty Steel, dat eerder dit kwartaal al enkele productie-eenheden van ArcelorMittal overnam, heeft onlangs ook enkele verzinkingslijnen van het concern in België en Luxemburg gekocht. Door die verkoop komt de weg vrij voor ArcelorMittal om het Italiaanse ILVA definitief in handen te krijgen.
Daarnaast probeert het Braziliaanse CSN twee fabrieken in Europa af te stoten: in Portugal wil het de staalwalserij Lusosider kwijt en in Duitsland Stahlwerk Thüringen. Het is nog onduidelijk welke partijen de fabrieken willen overnemen, maar het zal waarschijnlijk weer leiden tot verandering van de machtsverhoudingen in de Europese Staalindustrie. Hoe de prijsontwikkeling de komende tijd zal zijn is dus erg onduidelijk. Veel insiders denken niet dat de prijzen omhoog zullen gaan, maar eerder stabiel zullen blijven.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie Nederland 

Metallerie Nederland maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.