Onzekerheid in de Europese staalmarkt blijft duren

Franse sociale onrust, Amerikaanse importheffingen en Brexit zijn oorzaken

De Duitse economie kende in het derde kwartaal tegenvallende resultaten. Als gevolg van verminderde export en teruggelopen productie in de automobielindustrie is die met 0,2% gekrompen, de eerste daling in vier jaar. De Duitse regering houdt vast aan de verwachte groei van 1,8% in 2018, maar economen betwijfelen de haalbaarheid. Experts verwachten tevens dat die daling negatieve gevolgen zal hebben voor de Europese Unie.
De sociale onrust in Frankrijk, het gat in de begroting van Italië, de Brexitkwestie en handelsspanningen tussen de VS en China zorgen ervoor dat de economische onzekerheid blijft voortduren.
De Europese markt wacht bovendien op het besluit dat de Europese Commissie zal nemen over de de importheffingen op o.a. staal, die begin februari vervallen. Dat besluit wordt in december of uiterlijk begin januari 2019 genomen. Sommige insiders denken dat de importbeperkende maatregelen gehandhaafd zullen blijven, voorzien van een quote per EU-land afzonderlijk, wat ook de voorkeur is van Eurofer.
Rusland en Turkije hebben hun export naar de EU fors verhoogd. Ze exporteerden maar liefst bijna 60% meer dan in de voorgaande twaalf maanden. Met name de extra heffing die de VS eerder dit jaar op Turks materiaal invoerde heeft er toe geleid dat de Turkse fabrieken minder staal naar de VS en meer naar Europa, vooral naar Italië, uitgevoerd hebben.
De prijzen voor warmgewalste coils uit Turkije en Rusland lagen echter fors lager dan Europees materiaal. Daardoor kwamen de Italiaanse binnenlandse spotprijzen enorm onder druk te staan. Dat effect is doorgesijpeld naar andere EU-landen.
Ten slotte ook nog positieve verwachtingen: zodra de problemen bij de nieuwe emissie testmethodes voor auto’s voorbij zijn, wordt verwacht dat de staalmarkt zal herstellen en prijzen weer zullen stijgen. Die verbetering wordt in het 1e kwartaal 2019 verwacht.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie Nederland 

Metallerie Nederland maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.