Droogbewerking en MQL kennen opmars

EMO Hannover 2019 focust zowel op natte als droge bewerkingsprocessen

Zijn droogbewerking of minimale hoeveelheidssmering (MQL, Minimum Quantity Lubrication) een goed alternatief voor bewerkings- en koelsmeermiddelen? Die vraag komt steeds meer voor.
Rond de eeuwwisseling voorspelden sommige deskundigen de opkomst van droogbewerking. Hoog tijd om de huidige situatie te beoordelen.
"Het belangrijkste toepassingsgebied voor de MQL ligt in de bewerking van prototypes zoals in grootschalige serieproductie in de automobielindustrie. De onderdelen variëren van de cilinderkop en het motorblok tot de krukas of nokkenas", zegt Jürgen Keppler van bielomatik Leuze, een specialist in de ontwikkeling en productie van hoogwaardige MQL-systemen. Andere industriële toepassingen zijn onder meer de bewerking van kubieke componenten en machinebouwgietwerk zoals fittingen, pompbehuizingen of kleppen. De opleving in de MQL-bewerking die zo'n 20 jaar geleden werd voorspeld, heeft zich vooral voorgedaan in de automobielsector. Daar kunnen de voordelen van MQL vol worden benut bij de bewerking van gegoten en gesmede onderdelen."
Het grote voordeel van MQL ligt in de kostenbesparingen op het gebied van hulpbronnen zoals olie, water en energie. Andere voordelen zijn droge werkstukken, geen overdracht van emulsie en verontreiniging in de productiehallen.
"Dankzij moderne snijmaterialen is droogbewerking in bijna alle gebieden van de bewerkingsproductie geïntroduceerd. De toenemende kostendruk, het energieverbruik en de ecologische aspecten leiden tot een renaissance van deze technologieën", zegt Ivan Iovkov van de Technische Universiteit van Dortmund.
"Naast gebruik bij conventioneel frezen of draaien, wordt er ook gewerkt om het gebruik van koelsmeermiddelen tot een minimum te beperken of volledig te vermijden in complexe processen zoals diepboren. De snijprocessen en de technologie moeten echter nog op bepaalde punten worden aangepast. Ik denk dat er in de toekomst zowel droge als natte bewerkingen zullen plaatsvinden”, besluit Iovkov.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie Nederland 

Metallerie Nederland maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.