3D-printing zit in de lift

Bedrijven verwachten sterke groei tegen 2024

Bedrijven die Additive Manufacturing (AM) gebruiken, zien hun toekomst positief in. Dat blijkt uit de eerste Belgische studie over AM, uitgevoerd door Agoria, Sirris en consultancybureau PwC. Hierbij werden 95 bedrijven die actief zijn in 3D-printing bevraagd.
De helft van die bedrijven verwacht in de komende vijf jaar een groei van meer dan tien procent op het vlak van inkomsten en een sterke stijging van het aantal banen in dezelfde periode. Tegelijk wijzen de organisaties op uitdagingen op het vlak van certificatie, kwalificatie, financiering en onderwijs.
“Het groeipotentieel van deze technologie is erg groot, maar er zijn obstakels op het vlak van certificatie, kwalificatie, financiering en onderwijs. Als onze maakindustrie deze obstakels niet overwint, lopen we mogelijk de enorme voordelen mis die AM-technologie te bieden heeft. Dat zou ons wellicht een niet in te halen achterstand bezorgen”, vertelt Agoria-CEO Marc Lambotte.
België is een pionier op het vlak van AM-onderzoek, maar niet als er geen duidelijk kader komt waarin deze technologie verder kan evolueren.
“We verwachten dat AM een positieve impact zal hebben op diverse activiteiten in verschillende sectoren: beter maatwerk, betere functionaliteit door het ontwerpen van onderdelen voor specifieke doeleinden, vermindering van het aantal onderdelen en voordelen voor de toeleveringsketen dankzij een digitale inventaris in plaats van een fysieke”, aldus Peter Vermeire van PwC België. “In de gezondheidszorg, bijvoorbeeld, zorgt AM voor de productie van op maat gemaakte protheses en hoorapparaten. In de lucht- en ruimtevaartindustrie zien we verbeterde ontwerpen voor gewichtsreductie. De lijst met toepassingen is eindeloos.”

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie Nederland 

Metallerie Nederland maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.