Eurofer vreest voor crisis Europese staalsector

Slechte marktomstandigheden vormen een bedreiging voor de sector

Door de stijgende import, stagnerende economische groei en hoge grondstofkosten staat de Europese staalmarkt op de rand van een crisis.
“Door het opleggen van de Amerikaanse invoerheffingen is de stabiliteit sinds halverwege 2018 weg”, vertelt Axel Eggert, directeur-generaal van Eurofer. De staalmarkten zijn in de EU en wereldwijd vertraagd. De vraag naar staal groeiden in 2018 3,3%. Volgens de prognoses van Eurofer zal de vraag in 2019 met 0,4% dalen: "Deze stagnerende vraag valt samen met een steeds snellere stijging van de import. Deze groeide met 12% op jaarbasis in 2018 – terwijl 2017 al een record was – en in 2019 zouden de volumes nog verder kunnen toenemen", aldus Eggert.
"Deze importgroei onderstreept de absurditeit van een vrijwaringsclausule met een geprogrammeerde periodieke 'versoepeling' van 5% in februari en juli 2019, en opnieuw in juli 2020. Ook al zal de vraag naar verwachting vlak zijn. Dit is te genereus voor de staalexporteurs naar de EU.”
"Om te voorkomen dat de Europese staalindustrie wordt weggevaagd, hebben we beleidsmakers nodig die de sterke stijging van de invoer het hoofd te bieden. De import heeft het grootste deel van het decennium vrijwel de gehele groei van de vraag naar staal in de EU heeft opgeslokt."
Eurofer heeft de beleidsmakers van de EU gevraagd om de vrijwaringsmaatregelen robuuster en doeltreffender te maken. Het vraagt ook om verder te werken aan de hervorming van de WTO en de internationale samenwerking om de oorzaken van de gesubsidieerde wereldwijde overcapaciteit weg te nemen.
"Ondanks de goede bedoelingen hebben de huidige vrijwaringsmaatregelen voor de staalindustrie een sterke stijging van de invoer niet voorkomen. De marges van de EU-producenten liggen op de bodem, wat hun vermogen om te investeren in vaardigheden, technologie en koolstofarme ontwikkeling ondermijnt. De alarmbellen rinkelen en er moet nu actie worden ondernomen om te voorkomen dat deze overstroming de sector wegspoelt", concludeerde Eggert.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie Nederland 

Metallerie Nederland maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.