Europese Commissie verbiedt fusie tussen ThyssenKrupp en Tata Steel

Gevaar voor ingeperkte concurrentie en hogere staalprijzen

De Europese Commissie heeft de geplande joint venture tussen de staalbedrijven Tata Steel en ThyssenKrupp verboden. Eurocommissaris Margrethe Vestager legde uit dat de fusie de concurrentie op de markt zou hebben ingeperkt en de prijzen voor diverse staalproducten zou verhoogd hebben. De voorbije weken werd het duidelijk dat de Commissie grote bezwaren had tegen de fusie. Ze verwachtte toegevingen om te vermijden dat het fusiebedrijf een te groot marktaandeel zou hebben, maar die kwamen er uiteindelijk niet.
“We hebben de fusie verboden om ernstige schade voor de Europese industriële klanten en de consumenten te vermijden”, aldus Vestager. Het Duitse thyssenKrupp en het Indiase Tata Steel hadden in juni vorig jaar hun fusieplannen bekendgemaakt. Door het samenbrengen van hun Europese staalactiviteiten zou het op een na grootste staalconcern van Europa ontstaan zijn, met 48.000 medewerkers en fabrieken in Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Die leveren vooral aan de autosector. De Commissie was vorig najaar een diepgaand onderzoek gestart naar de gevolgen van een eventuele samensmelting. Het gebeurt zelden dat de Commissie een fusie blokkeert. De voorbije tien jaar keurde ze er meer dan 3.000 goed, waaronder de overname van Ilva door ArcelorMittal. In diezelfde tien jaar heeft de Commissie slechts tien fusies tegengehouden.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie Nederland 

Metallerie Nederland maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.