Staalcrisis blijft duren, import stijgt weer

Fabrikanten willen strengere vrijwaringsmaatregelen

De automobielindustrie stagneert al een tijdje in Europa, maar nu loopt de verkoop ook buiten de EU terug, zoals in China. Desondanks werd daar in de eerste 8 maanden van 2019 toch weer 9,1% meer staal geproduceerd. In India zijn in de afgelopen 12 maanden de autoverkopen met 22,4% gedaald in vergelijking met het jaar ervoor. Ook in de VS melden staalmakers ondanks de importbeperkingen teruglopende omzetten en financiële resultaten. De wereldwijde staalindustrie zit in de problemen en dus zijn staalproducenten op zoek naar andere afzetmarkten. Het gevolg hiervan is dat de Europese staalmakers te maken hebben met concurrentie uit landen waar men voorheen geen last van had, zoals Japan, Australië en Egypte.
De Europese staalindustrie had het al moeilijk door de afzwakkende economie en de (mogelijke) recessie in sommige EU-landen en de verhouding tussen vraag en aanbod is nog verder uit balans gegaan. Wellicht denken sommige fabrieken aan saneren wegens de huidige economische ontwikkelingen en de teleurstellende financiële resultaten.
Wat gaat bijvoorbeeld het Tata Steel doen met haar verliesgevende vestigingen in het VK? Tata had al eerder aangekondigd haar activiteiten in thuisland India te willen concentreren. Ze kan proberen haar Europese vestigingen te verkopen, maar geen enkele concurrent kan of wil dit. Zo heeft thyssenkrupp haar beleid sinds het niet doorgaan van de samensmelting met de Europese fabrieken van het Tata-concern drastisch gewijzigd. Deze onderneming concentreert zich nu op staal en zal andere branches binnen het bedrijf saneren en/of afstoten.
De Europese vrijwaringsmaatregelen krijgen van diverse zijden meer kritiek wegens onduidelijkheden over de classificering van de materiaalsoorten en onjuiste referentiekaders, waardoor ze hun doel voorbij zouden schieten. De fabrieken willen juist nog strengere maatregelen om de importhoeveelheden verder terug te dringen. Het is nog afwachten of de Europese Commissie hierin wil meegaan.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie Nederland 

Metallerie Nederland maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.