Europese Commissie neemt beslissing rond autorisatie CR03

Minder blootstelling aan chroomtrioxide en natriumdichromaat

Op 15 februari hebben vertegenwoordigers van de EU-landen in de zogenaamde REACH-commissie ingestemd met de voorstellen van de Europese Commissie om de blootstelling van werknemers aan 2 zeer zorgwekkende chemische stoffen te verminderen. Het gaat om chroomtrioxide en natriumdichromaat. De Commissie zal de besluiten de komende weken goedkeuren.
Er worden vergunningen verleend aan Lanxess Deutschland en anderen (CTAC consortium) voor 6 verschillende toepassingen van chroomtrioxide in een aantal industriesectoren. Deze omvatten de lucht- en ruimtevaart, de automobielindustrie en andere sectoren, die meer dan 1500 locaties en tienduizenden banen beslaat. De autorisatieperiode start vanaf de Sunset date, zijnde 21 september 2017.
De 6 toepassingen zijn de formulering van mengsels (7 jaar), functionele verchromen (7 jaar), functionele verchromen met decoratief karakter (4 jaar), oppervlakte behandeling voor de lucht- en ruimtevaart, oppervlaktebehandeling voor toepassingen in de bouw-, automobiel- en metaalvervaardigingsector die geen decoratief karakter hebben (4 jaar) en de passivering van vertind staal (4 jaar).
Deze aanvraag werd gekenmerkt door een aantal tekortkomingen. Daarom wil het REACH-comité een vergunning verlenen voor een minimumperiode en onder strikte voorwaarden.
Bedrijven binnen het consortium krijgen 3 maanden de tijd om hun risicobeheersmaatregelen te herzien en tot 18 maanden om ze te bevestigen op basis van monitoringgegevens. Voor sommige toepassingen krijgen ze 2,5 jaar om hun applicaties te verbeteren, voor anderen zullen ze ongeveer 3,5 jaar hebben.
De Commissie adviseerde daarnaast om een vergunning te weigeren aan het bedrijf HAPOC GmbH & Co KG voor het gebruik van natriumdichromaat voor de behandeling van bepaalde medische instrumenten voor microchirurgie. De aanvraag voldeed niet aan de informatie-eisen in REACH.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie Nederland 

Metallerie Nederland maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.