naar top
Menu
Logo Print

COENRADIE: SPECIALIST IN MEETWERK EN REVERSED ENGINEERING

Onmisbare schakel in het bedrijfssucces zijn de laser trackers en meetarmen van FARO

Track armCoenradie is een dienstverlenend ingenieursbureau dat meetoplossingen van wereldklasse levert. Vanuit Breda en het hoofdkantoor in Oirschot werken zo’n 50 medewerkers met de modernste apparatuur aan innovatieve meetwerkoplossingen in uiteenlopende sectoren als grond-, weg- en waterbouw, offshore, olie- en scheepsbouwindustrie en woning- en utiliteitsbouw over de hele wereld. Maatvoering, uitzetwerk, inmeten, controlemetingen, reverse engineering en 3D-laserscannen behoren inmiddels tot de core business. Voor wat betreft de laatste twee werkt Coenradie met laser trackers en meetarmen van FARO.

Paul van der Kampen, manager Metrology bij Coenradie: “Sinds eind 2017 is er een nieuwe afdeling metrologie bij Coenradie opgericht die zich vooral bezighoudt met machine- en productmetingen. Het gaat dan om het meten van producten en/of product­samenstellingen met een eigen uitlijning. Ons werk varieert van een eenmalige meting waarvan we de ruwe data aan de klant aanleveren tot het uitvoeren van het hele traject inclusief de oplevering van de meetrapportage. Sinds kort verhuren wij ook meetapparatuur. Bij repeterende metingen doen wij vaak de programmaopzet en de eerste meting. De klant doet de verdere metingen dan zelf met gebruiksinstructie van ons.”

Metingen in huis of op locatie

“Ik denk dat wij driekwart van de metingen bij de klant op locatie doen. Dit is vaak omdat de te meten objecten te groot en/of te zwaar zijn om te vervoeren,” stelt Paul. “Het snelst is het dan dat wij met onze apparatuur naar de klant gaan, de meting uitvoeren zodat zij weer verder kunnen. Kleinere producten meten we meestal bij ons in huis. Dat geeft ons ook meer flexibiliteit.”

Reversed engineering

“Naast kalibraties van mallen en inspecties van prototypes van producten hebben we veel te maken met klantspecifieke machines. Vaak zijn van deze machines geen accurate CAD-tekeningen of reserveonderdelen meer,” licht Paul toe. “Dan kunnen wij reversed engineering aanbieden. Op basis van de meetdata die we verzamelen maken we nieuwe 3D CAD-modellen en 2D-tekeningen. Nadat de scan is omgezet naar een volledig CAD-model kunnen wij ook wijzigingen of verbeteringen in het ontwerp aanbrengen.”

Trackarm 2
De Faro TrackArm wordt veelvuldig gebruikt bij Coenradie

Combinaties van apparatuur

Paul: “We willen de apparatuur zo efficiënt mogelijk inzetten en combineren. Als de referenties voor de meetarm op een te groot gebied liggen, kunnen we de meetarm combineren met de laser tracker. Met de laser tracker maken we de uitlijning (meting van de referenties) inclusief een aantal targets bij de gewenste positie van de meetarm. Telkens als we de meetarm op een bepaalde positie inzetten, meten we eerst weer de bijhorende targets in. De software weet daardoor de meetdata te combineren binnen één uitlijning. Zo kunnen we bijvoorbeeld een machine van dertig meter lengte inmeten. Door deze combinatie halen we het beste uit onze FARO-meetapparatuur.”

 

Goede verstandhouding

Coenradie had al een laser tracker en een meetarm van FARO, eind 2018 is van beide producten een tweede versie aangeschaft; de laser tracker Quantum M inclusief 8ste as en de meetarm Vantage S. Omdat veelal op locatie wordt gewerkt is transporteerbaarheid een belangrijk criterium. Paul: “De apparatuur van FARO is niet te zwaar en zit in handzame kisten. Dat is handig, zeker bij spoedklussen die toch wekelijks voorkomen. Ik werk eigenlijk al sinds 2002 met apparatuur van FARO. We hebben een heel goed contact met FARO en dat is in de loop van de jaren alleen maar beter geworden. Makkelijk is dat wij ook bij elkaar in de buurt zitten en door de verhuur is de samenwerking geïntensiveerd. Zij dragen ons bovendien klanten aan en wij adviseren producten van FARO bij onze klanten. Zeker als de intensiteit van metingen toeneemt gaan klanten toch nadenken om zelf te investeren in eigen apparatuur. De prijs/kwaliteitsverhouding is bij FARO prima. De prijzen zijn marktconform en we willen ook geen wildgroei aan leveranciers. De keuze voor FARO-apparatuur is dan ook een weloverwogen beslissing.”

FARO

FARO

HIGH TECH CAMPUS 68
5656 AG EINDHOVEN
+31407981010
+31407981099
www.faro.com
meer info
Meer info

Bedrijfsinfo

FARO ontwikkelt mobiele CMM's (coördinatenmeetmachines) en 3D-imaging systemen om dimensionale metrologieproblemen op te lossen.

De technologie van FARO biedt zeer nauwkeurige 3D-metingen, imaging en vergelijking van onderdelen en samengestelde structuren binnen de productie en de kwaliteitsborgingsprocessen. De systemen worden gebruikt voor het inspecteren van componenten en samenstellingen, productieplanning, het documenteren van grote volumes of het structureren in 3D, en nog veel meer.

Met de FARO 3D-meettechniek kunnen bedrijven efficiëntie maximaliseren en processen verbeteren.

FARO biedt een scala aan meetarmen voor tactiele en contactloze metingen, inclusief de FARO® Prime, FARO Edge®, FaroArm®, FaroArm® Fusion, Edge ScanArm®, Laser ScanArm®, FARO® Gage, FARO® Design ScanArm voor reverse engineering en CAD-gebaseerd ontwerp, FARO® Cobalt Array Imager, een metrology-grade contactloze scanner die miljoenen hoge resolutie 3D coördinatenmetingen vastlegt in enkele seconden. Het portfolio van FARO bevat ook de nieuwe FARO® TracerM, een 3D Laser Projectiesysteem voor efficiënte, nauwkeurige, lasergestuurde assemblage en productie, de nieuwe FARO® VectorRI Imaging Laser Radar, een groot-volume, contactloze 3D meetoplossing voor zowel handmatige en geautomatiseerde productieprocessen als de extreem nauwkeurige FARO® Laser Tracker voor korte tot lange meettoepassingen tot 80 meter.

FARO biedt tevens de FARO® Laser Scanner Focus 3D Series, FARO® Handheld Scanner Freestyle 3D en de FARO® Laser Trackers Vantage voor grote volumemetingen, de CAD-gebaseerde meet- en rapportagesoftware CAM2 Measure 10 en CAM2 SmartInspect, en de 3D documentatiesoftware SCENE, SCENECT, 3D App Center en SCENE Webshare Cloud.

  •   
  •   

Producten & Diensten