naar top
Menu
Logo Print

WELDING WEEK EN BIL/NIL LASSYMPOSIUM BUNDELEN KRACHTEN TIJDENS EDITIE 2019

Voorbeschouwing op vakbeurs in Antwerp Expo

Eindelijk, durven we stellen. Na vier jaar wachten vindt op 19, 20 en 21 novem­ber 2019 in Antwerpen de elfde editie van Welding Week plaats. Tijdens deze drie dagen komen de apparaten en technologieën voor het lassen, verbinden en snijden van metalen en kunststoffen aan bod. Beursorganisator Easyfairs bundelt voor deze editie van de Welding Week zijn krachten met het Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL), dat jaarlijks rond deze periode een lassymposium organiseert.

Terwijl Schweissen & Schneiden internationaal heel wat aanzien geniet als vakbeurs, is Welding Week de gerespecteerde lokale variant voor België (73%) en Nederland (24%), waar netwerken centraal staat. Net als tijdens de vorige editie wil de vakbeurs niet alleen lassers pur sang naar Antwerp Expo lokken, ook heel wat productiemanagers uit verschillende sectoren kunnen er ongetwijfeld wat bijleren door hun bezoek te combineren met de gelijktijdige vakbeurs voor industriële toelevering: Subcontracting 2019.

foto lassenDIGITALISERING EN AUTOMATISERING

De focus ligt deze keer op digitalisering en automatisering, die vandaag vaak worden ingezet als oplossing om het verlies aan laskennis op te vangen. Tal van nieuwe ontwikkelingen komen aan bod. Zo is er het virtueel lassen, waar acht jaar geleden nog helemaal geen sprake van was, maar dat nu ook op de talrijke demoplaatsen te zien zal zijn. Het is een mooi voorbeeld van hoe de markt volop in verandering is en waar de evoluties elkaar in sneltempo opvolgen. Meer zelfs, beursorganisator Easyfairs geeft samen met de VDAB en het BIL de competitieve lassers onder ons de kans om mee te dingen naar de titel van kampioen van de Lage Landen in virtueel lassen.

Wat valt er te beleven?

Verder zullen meer dan 150 exposanten hun nieuwste apparaten en technologieën presenteren. Denk aan lasapparatuur met automatisatie, lasrobots, cobots, virtueel en augmented reality welding … In de Metal 3D Printing-zone van Flam3D en Vives Hogeschool worden bovendien tien stukken getoond die geen las meer nodig hebben. Naar goede gewoonte is er ook deze keer een foto­wedstrijd, voor wie net een pronkstuk heeft gelast en trots is op zijn verwezenlijkingen. De echte kunstenaars onder ons kunnen tijdens de Welding Week ook de lastoorts in handen nemen en een persoonlijke boodschap achterlaten op de ‘Wall of Flame’.

Nocturne

Op woensdag 20 november is de Welding Week geopend tot 20 uur. Tijdens deze nocturne is er ook een hapje, een drankje en een spetterend live concert in het Metal Café.

BIL/NIL LASSYMPOSIUM

Met gebundelde krachten organiseren het Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL), samen met het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL), tezelfdertijd ook hun jaarlijks lassymposium, hetzij in een enigszins aangepaste vorm. Het programma is uitgewerkt op basis van drie thematische sessies die telkens rond de lunch zullen eindigen, zodat deelnemers in de namiddag de beurs kunnen bezoeken.

De eerste sessie op dinsdag 19 november is gericht op automatisatie en nieuwe processen. Een aantal fabrikanten van lasrobots vertelt over de nieuwste innovaties, zowel vanuit het lopende onderzoeksproject rond Wire Arc Additive Manufacturing, maar ook vanuit huidige industriële toepassingen. Ook de mogelijkheden en beperkingen van lassen met een cobot komen aan bod, evenals de specifieke lasbaarheid van 3D-geprinte poederbed­werkstukken.

Op woensdag 20 november vindt de sessie inspection en monitoring plaats. Heel wat buitenlandse sprekers komen die dag langs en zullen het uitgebreid hebben over de mogelijkheden en uitdagingen bij niet-destructief onderzoek na het lassen. Daarnaast zal er tijdens deze sessie ook gesproken worden over inline-inspectie en monitoring van lasprocessen, voornamelijk van systemen die al industrieel worden toegepast.

Het lassymposium sluit af op donderdag 21 november met een sessie rond schadegevallen en reparatie. Zoals de traditie het voorschrijft, worden ook nu weer verschillende caseverhalen gebracht, gaande van regels van goede praktijk voor reparatie van P91 tot zogeheten stress corrosion cracking of preventiemaatregelen daartegen. Ook zal er een presentatie gegeven worden over de herstelling van een brug, maar dan met de specifieke uitdagingen om dit volgens de EN1090-2 uit te voeren.

WELDING WEEK

EASYFAIRS

JAN VAN RIJSWIJCKLAAN 191
2020 ANTWERPEN
+3232805300
+3232805353