3D-printing bij ENGIE Fabricom

Next-level maintenance voor de maakindustrie en freedom of design

Engie Fabricom heeft samen met Engie Laborec een project uitgewerkt om 3D-printing op industriële schaal op poten te zetten in België. Ons land heeft een grote expertise in het domein en de Katholieke Universiteit Leuven is wereldwijd een pionier in het 3D-printen van metaal. Daarom besliste Engie Fabricom om samen te werken.
"Wij gebruiken 3D-printing voornamelijk om vervangstukken te optimaliseren en zo onze onderhoudsdiensten nog efficiënter en kostenbesparend te maken", vertelt Yannick Stroobants van Engie Fabricom.
"Maar er passeren ook nieuwe onderdelen die voorheen niet gemaakt konden worden met de klassieke methodes. Het kost minder tijd om een doorsnee onderdeel te printen. Dit is qua levertijd en kost interessant ten opzichte van het onderdeel conventioneel uit een blok metaal te houwen of in een mal te gieten. Bovendien kun je met de 3D-techniek ook de interne vorm van een stuk bepalen. Met 3D-printing heb je een enorme freedom of design, het is mogelijk om compleet nieuwe objecten en constructies te maken die voorheen technisch onhaalbaar waren. Toch kun je de techniek niet zomaar op alles gaan toepassen. Er zijn drie grote factoren om rekening mee te houden: de verhouding kost-efficiëntie, de toleranties van het product en ruwheid. Aan de hand van de functie van het onderdeel wordt dan nagegaan wat de beste productiemethode is. Dit is meestal een hybride oplossing van 3D-printen en conventionele technieken."
"Bedrijven die experimenteren met 3D-printing moeten hun kennis en ervaringen delen, als we samen het volledige potentieel willen kunnen exploreren en toepassen", besluit Stroobants.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Metallerie Nederland 

Metallerie Nederland maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.